Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Menevä vuosi vauhdilla käyntiin

Sunnuntai 21.1.2018 klo 20.33


Oikein hyvää menevää vuotta lukijoille. Viime vuosi oli ehkä poliittisen urani vilkkain. Siun soten ja Nurmeksen kaupunginhallituksen puheenjohtajuudet pitivät "virkeänä". Siksipä en ole tänne blogiini kiireessä kuulumisia juuri kirjoitellut. Hammaslääkärin töitäkin olen tehnyt silloin, kun on ollut järkevästi mahdollista. Työt näyttävät vaan lisääntyvän. Ammattitaidon pidän kyllä yllä vielä muutaman vuoden, jos terveys pysyy nykyisellään. Välillä metsätöitä ja muuta liikuntaa sekä pari lomamatkaa vuodessa puhelin kiinni.  Noista tekijöistä arkeni muodostuu.

Nyt käymme kohti presidentinvaaleja. Keskustan ehdokas Matti Vanhanen osoitti YLEn vaalitentissä parasta osaamistaan. Ulko-, turvallisuus- ja eu-politiikka ovat hänet vahvimpia alueitaan. Niitten hoitamiseen hän meritoitui ollessaan seitsemän vuotta pääministerinä. Eilen ministeri Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Hannu Hoskonen olivat vauhdittamassa täällä meidän kampanjoitia, jotta saisimme nostetta Matin vaalimenestykselle. Tilaisuuden jälkeen esittelin vieraillemme lounaan yhteydessä Känkkäälän viime hetken kiinalaiskuvioista ja biohankkeista, Nurmes Bioparkista.Vehvilainen_2018.jpeg

Elisen tilaisuuden aikana kerroin kuulumisia Siun sotesta. Sen ensimmäinen vuosi meni odotettua paremmin. Kunnat asettivat meille hyvin tiukan budjetin. Vuoteen 2016 asti maakuntamme  sote-kulut kasvoivat keskimäärin 5,3 % ja tulot vain n. yhden prosentin. Esimerkiksi Heinävedellä sote-kulujen osuus käyttötalousmenoista oli jo 80 %. Nyt tuo sote-kulujen kasvu on saatu taitettua. Näin turvataan kuntien hyvinvointi-, kaupunkirakenne- ja elinvoimapalvelujen kehittämiseen edes jonkinmoiset edellytykset.

Ennen vaalitilaisuutta meillä oli Keskustan paikallisyhdistyksen kokous. Pressavaalien lisäksi siellä pohdittiin ensi lokakuun maakuntavaaleja. Ensi kuun puoliväliin mennessä on annettava vähintään kolme ehdokasta  piirijärjestölle. Ministeri Anu kyllä ammattilaisen taidolla vauhditti asiaa. Nimistä tarkemmin myöhemmin. Keskusta lähtee siitä, että su 28.10. uusi maakuntavaltuusto valitaan. Ensimmäisen mk-valtuuston rooli on koko maakunnan asioiden järjestämisen kannalta hyvin tärkeä.

Siun soten muutosprosessin aikana henkilöstö on joutunut äärimmäisen tiukalle ja vain heidän sitoutumisellaan työhösä viime vuosi toteutui lähes isäntien odotusten mukaisesti. Sijaisten saannissa on monella sote-sektorilla ollut vaikeuksia ja onpa virkoja sekä toimia vailla vakituisia haltijoita. Eri kuntien asiakkaat ovat kokeneet omien palvelujen huonontuneen aikaisemmasta, kun taas on myös kuntia, joissa palvelut ovat parantuneet. Tämä taas johtuu toimintojen yhtenäistämisestä. Strategisena periaatteena on tasapuolisten palvelujen tuottaminen.

Nyt teemme parhaillaan Siun soten palvelurakenne selvitystä. Sitä esitellään kunnillemme vielä talvem aikana. myös kiinteistöistä järjestetään ihan lähiaikoina oma omistajakuntien kuuleminen. Kaikki nuo asiat tulevat herättämään keskustelua ja joissain kunnissa epävarmuutta tulevaisuudesta. Varmaa on kuitenkin, että riittävät lähipalvelut säilyvät ja tk-sairaaloita on maakunnassa riittävästi. Nurmeksen sote-kiinteistöt ovat hyvässä kunnossa. Näin voin sanoa, että meidän käy hyvin. 

Valtakunnan tasolla olen käynyt eri tilaisuuksissa esittelemässä Siun sotea viimeisen kahden vuoden aikana. Tulen mielelläni kertomaan myös oman maakunnan ja oman kuntani alueella kuulumisia eri tilaisuuksiin, kun kutsu käy. Nimettömiin tekstiviesteihin tai huhupuheisiihn ei oikein voi reagoida. Kaikki palaute kuitenkin Siun sotessa rekisteröidään ja tutkitaan. Paljon liikkuu erilaisia huhuja ja väärinkäsitysten myötä syntyneitä ihan käsittämättömiä väitteitä.

Pohjois-Karjalan eläkeliiton joulunumeroon kirjoitin tervehdyksen. Se on kokonaisuudessaan luettavana "lehtikirjoituksia"-osiossa. Siirsin "puheita"- osastoon muutaman loppuvuoden puheiden rungot. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini