Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Viikko hujahti vikkelästi

Lauantai 21.4.2018 klo 9.40


WTCn_tiloissa_200418Hesass_kiinalaisia_tapaamassa_20.4.2018

Onpahan viikko takana. Jos olisin vielä säännöllisessä päivätyössä tai yksin tulosvastuullisena yrittäjänä, niin eipä onnistuisi. Viikkoon on sisältynyt mm. kaksi kokouspäivää Joensuussa, Riverian (entinen P-K:n koulutuskuntayhtymä) omistajakuntakokous Lieksassa, kaupunginhallitusta, neuvotteluja yhtyötahojen kanssa, praktiikkaa jne. Eilisen istuimme tiiviisti Helsingissä WTC:n tiloissa Känkkäälän alueen kehittämiseen liittyvien rahoitustahojen kanssa. Aikansa on ottanut asioitten perusteellinen valmistelu, jossa apuna on tarmokasta virkakoneistoa.

Tiistaina Siun soten valtuusto käsitteli hallituksen esittämän Palvelutuotantosuunnitelman 2030. Siun soten ylin päättävä elin hyväksyi sen yksimielisesti muutamilla pienillä muutoksilla.

Suunnitelmassa esitetyt palvelut järjestetään Kiihtelysvaaran kirkonkylässä eikä Heinävaarassa. Tästä Kiihtelysvaaran kyläyhdistys kirjelmöikin meitä luottamushenkilöitä. Näin heitä kuultiin. Muutos on ihan perusteltu.

Enon vuodeosaston toiminta jatkuu Kontiolahden uuden terveyskeskussairaalan valmistumiseen saakka. Sen valmistuttua Enon yksikkö jatkaa hoitosoluna. Palvelutuotantosuunnitelman hyväksyminen nyt oli perusteltua juuri siksi, että Kontiolahden seudun uusien tk-tilojen suunnittelu on saatava pikaisesti käyntiin. 

Salikeskustelu rönsyili välillä kovastikin. Toki valtuutettujen pitääkin ottaa alueensa ongelmia esille. Paremmin ne kyllä etenevät maaliin, kun selvittää palveluihin liittyvät kysymykset suoraan toimialajohtajien kanssa. Salissa siihen tulee politikoinnin tuntu.

Uutta kulttuuria oli erään Siun soten valtuutetun suora ja ehkä epäasiallinenkin syyttely toimialajohtajan valehtelusta ja väärän tiedon antamisesta lehdistölle. Asia tutkittiin ja todettiin viranhaltijan toimineen eettisessti virkavastuulla aivan oikein. Kyllä valtuutetullakin pitäisi olla jokin vastuu puhumisistaan. Siun sotessa myös johtajat työskentelevät kovien paineiden alla. Epäasiallinen käytös omistajien taholta ei työtaakkaa ainakaan helpota. Asia on vain niin, että minun hallituksen puheenjohtajana on puututtava, on sitten kyse pomoihin tai alaisiin kohdistuvista kysymyksistä. 

Siun soten tilanne on sellainen, että toteutuuko se tai ei, niin oma kuntayhtymä (Siun sote)  tuottaa palvelut vuosina 2018 ja 2019. Jos valtakunnallista sotea ei jostain syystä tule, niin jatkamme edelleen. Näinhän on Eksotenkin tila.

Eilen olimme Helsingissä neuvottelemassa Känkkäälän teollisuusalueen kehittämiseen liittyvistä rahoituskuvioista. Tapasimme useampia yhteistyökumppaneita WTC:n tiloissa.

Muutama viikko sitten kävimme eduskunnassa  ministeri Lintilän pakeilla. Saimme tuolloin ohjeita, kuinka asiamme kanssa kannattaa edetä oman kansallisen ja mahdollisen EU-alueen rahoituksen järjestämiseksi.

Valmistelutöitä on tehty ja eilisistä neuvotteluista lähdin kotimatkalle kovin toiveikkaana. Olemme nytkähtäneet lähemmäksi tilannetta, jossa kuokka iskee myös teollisuusalueemme maahan uuden teollisen laitoksen rakentamiseksi.

Minähän en ole luonteeltani ylioptimisti. Nyt edetään näin vaihe kerrallaan ja tutkitaan eri rahoitusmallien toteutumismahdollisuudet huolella. Turnauskestävyys ja pitkäjänteisyys on ihan hyvä avu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini