Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Lomien alla Siun sotesta ja vähän muualtakin

Tiistai 26.6.2018 klo 12.41


Kuntaf_Ss_touko_2018

Touko- ja kesäkuu ovat olleet huomattavasti alkuvuotta työläämpiä kuin osasin odottaakaan. Nyt lomalla ehdin tänne hiukan kirjoittaa ajatuksiani menneestä. Siun sote piti kuntafoorumin ja valtuuston kokouksen pari viikkoa sitten. 

Toimin Siun soten kuntafoorumin puheenjohtajana. Siellä käytiin vilkas keskustelu omistajaohjauksen roolista ja talouden tiukkuudesta. Sekä kokouksen avauksessa että loppupuheenvuorossani korostin Siun soten omistajien ja valtuutettujen roolia maakunnan sote-palvelujen tuottamisprosessissa. Vihjasin myös perussopimukseen pohjautuvan tiukan talousarvion olevan ristiriidassa perustuslain kanssa. Tämän suuntaisia viitteitä antoi juuri valmistunut perustuslakivaliokunnan lausunto sote-lainsäädännöstä.

Esitin kuntafoorumissa ja myöhemmin median kautta myös toiveen, että maakuntamme poliittiset piirijärjestöt istuisivat yhteen pöytään ja tulisivat yhdessä ulos todellisina sote-palvelujen riittävyyden vastuunkantajina ja päättäjinä. Nyt ei ole politikoinnille sijaa. Siun sote on iso organisaatio. Sitä on hoidettava yhdessä tehden. 

Siun soten hallitus toteuttaa valtuuston hyväksymiä päätöksiä. Viime vuoden vaikeuksista keskusteltiin kaikissa valtuuston kokouksissa ja seminaareissa. Kiusallista ovat olleet tilanteet, joissa omistajakuntien keskushallintojen luottamushenkilöt ovat Siun soten henkilöstölle viestittäneet rahaa tulevan lisää peruskunnilta toimintojen vaikeuduttua. Näitten henkilöitten kannattaa kyllä perehtyä perussopimukseen ja kunnallislakiin. Siun soten kokoisessa palvelujen tuottamisorganisaatiossa päättäjät eivät voi kulkea kaksilla rattailla.

Siun soten valtuusto teki Pielisen Karjalaan tutustumisretken ja kokousti sekä illasti Nurmeksessa jo toisen kerran lyhyen historiansa aikana. Valtuusto kävi vilkkaan keskustelun asemastaan. Kuntalain mukaan se käyttää Siun soten ylintä valtaa. Näin on juridisesti. Jotta siihen päästään, niin talousarviovalmistelu omistajakunnissa on tehtävä huolella ja yhteisten pöytien ääressä niin kuntajohtajien, kuntahallitusten kuin sitten palvelujen tuottajien (Siun Sote) kanssa. Sote-palvelujen tuottajat pystyvät parhaiten arvioimaan realistisen talousarvio- ja toimintakehyksen. Jos joudutaan sopua hakemaan äänestämällä, niin tie on vaikea ja johtaa helposti vastakkain asetteluun maakunnan eri osien kesken. 

Tämän hetken tilanne on, ettei rahaa ole tälle vuodelle lisää luvassa. Teemme alijäämäisen tilivuoden. Kuntayhtymän omistajat toivovat sen määrän olevan mahdollisimman pieni. Lomautuksia ja irtisanomisia Siun sote ei tee tänä vuonna. Muut kaikki jo viime vuodelta tutut toimintatavat talouden tasapainottamiseksi ovat käytössä. Liikkumavara on henkilöstön, palvelujen oston sekä toimitilojen määrä. Omaisuutta myös myydään. Samalla kehitetään eri toimintatapoja koko maakunnassa. Henkilöstöön on käytetty tänä vuonna viime vuotta enemmän resursseja. Joillekin sektoreille, ainakin vanhushoito ja lastensuojelu panostetaan lisää.

Lokakuun alussa kokoontuu Siun soten valtuusto. Se saa sitä ennen tarkan talousennusteen elokuun lopun tilanteen perusteella. Tämän päivän tiedoilla kuluvan vuoden alijäämä on jossain 10 - 15 milj.€:n haarukassa. Valtuuston on kirjattava päätöksellään, että olemme tekemässä alijäämää. Arviokin sen suuruudesta meillä silloin on. Tuolloin olemme jo hyvää vauhtia tekemässä ensi vuoden talousarviota. Omistajaohjausedustajien uskon ymmärtävän talouskehyksen kasvattamista kahdesta kolmeen prosentilla nykyisestä. Se ei ole prosentin luokkaa, kuten kuntajohtajien edustaja foorumissa arvioi.

Maakuntamme kunnat ovat vahvistaneet viimevuoden tilinpäätökset. Poikkeuksetta Pohjois-Karjalassa tehtiin hyviä tuloksia, ihan ennätyksellisiä vuosikausiin. Sen ovat mahdollistaneet suotuisasti kehittyneet valtionosuudet. Suuri ansio on Siun soten pysyminen lähes talousarviossaan. Sen tuloshan oli vain vajaa kaksi miljoonaa euroa tappiollinen. Se oli iso muutos edellisistä vuosista, kun maakunnan sote-kulut kasvoivat keskimäärin yli viisi prossaa vuodessa. Yksi prosentti on 6,5 milj. €!!! Viime vuoden osalta oli kyse ihan selvästä alibudjetoinnista. Tähän toivoisin omistajieme keskushallintojen kiinnittävän huomiota. Kyllä asia Siun sotien hallituksessa tiedettiin ja mielestäni riittävän selvästi omistajille julki tuotiin.

Nyt lähden jatkamaan perehtymistä tämän päivän Dubrovnikiin. Olin täällä edellisen kerran 44 vuotta sitten Titon aikaan. Jugoslavia on hajonnut. Siitä syntyneet valtiot ovat kokeneet kovia ja saaneet maksaa nykyisistä itsenäisyyksiistään kovan hinnan. Osa maista saavuttaa 80-luvun kehitystason vasta joskus 2020-luvulla.

Kroatia on pieneksi valtioksi kova urheilumaa. Tänä ilta jännitetään kaupungilla lukuisten screenien äärellä maan jalkapallojoukkueen menestyksen puolesta. Minä siellä mukana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini