Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Siun sotesta Meijän maakuntaan

Keskiviikko 27.6.2018 klo 12.42


Tänä aamuna paikallislehden toimittaja yllätti minut lomalta tiedustelemalla, miten Meijän maakunta-hanke sitten jatkossa etenee. Ihan viimeisiä sisäpoliittisia keskusteluja en ole voinut lomamatkalla seurata. Kuitenkin lakipaketin vuodella lykkääntyminen keskusteluttaa meitä heti lomien jälkeen maakuntauudistuksen poliittisessa ohjausryhmässä.

Siun soten syntymisen myötä päätimme aloittaa myös ”Meijän Maakunta”-hankkeen etunojassa. Siihen meillä oli suuri yksituumaisuus niin politiikan kuin virkamiesjohdonkin tahoilla. Valtiovalta on antanut vielä työllämme vahvan tuen. Pohjois-Karjalassa uuden maakunnan valmistelutyö on pitkällä. Valmisteltiimi ja eri työryhmät ovat tehneet perusteellista työtä toista vuotta. 

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja kuntien viranhaltijoita työskentelee Meijän maakunta-hankkeen eri valmistelutehtävissä. Monet tekevät sitä vapautettuina omasta vakiovirastaan ja osa oman työnsä ohella. Jos nyt tulee työhömme vuoden viive, joudumme keskustelemaan jatkosta. Pohjois-Karjala pystyisi aloittamaan uuden maakunnan jo vuoden 2020 alusta. Tuskin pääsemme aloittamaan etuajassa ”pilottina”. Hallituskausi on jo niin lopuillaan. Toivottavasti koneisto ei nyt leipäänny. Toinen odotteluvuoisi on jo tulossa.

Odotamme myös valtiovallan päätöksiä valmistelutiimien jatkorahoituksen suhteen. Jostain kuulin tai luin, että yhden vuoden viive maksaisi valtakunnallisesti noin 200 milj. €. Oman työnsä ohella hankkeessa olevien viranhaltijoiden palkkaukseen ei tietääkseni saada valtiovallalta taloudellista apua.

Maakuntamme kunnissa joudutaan miettimään valmistelutyöhön osallistuvien työpanosta vuoden viiveen aikana. Olemme olleet valtiovallalle mallioppilaita. Emme pidä venkoilusta, joka tuo meille vaan lisälaskua nyt odotuksen merkeissä. Iso uhka on, että valmistelutyössä olevien tarmokkaiden henkilöiden palo hiipuu tehdä koko maakuntaa palvelevaa työtä. 

Maakuntavaalit siirtyvät sitten ensi kevääseen. Mielestäni ne voitaisiin pitää  yhdessä joko huhtikuussa eduskuntavaalien tai sitten toukokuussa eurovaalien kanssa. Kaikki riippuu lakipaketin kohtalosta. Kokoomuksen rooli sen läpiviennissä on ratkaiseva. Eduskuntavaalien läheisyys luo siellä kovia paineita varsinkin ruuhka-Suomen edustajille.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini