Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Hirvipassissa mietittyä

Lauantai 17.11.2018 klo 10.24


Tämä aika vuodesta on yleensä kuntien luottamushenkilöille vuoden kiireisimpiä kuukausia. Minulla on työn alla niin Nurmeksen ja Siun soten talousarviot sekä Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitosneuvottelut. Viime viikolla päivitettiin kaksi päivää Kolin kansallismaisemissa Siun soten strategiaa. Välillä vierähtää joku päivä keikalla sorminäppäryyden yllä pitämiseksi ja rankametsässä fyysisen kunnon kohentamiseksi.  

Siun sotelle saatiin ihan kohtuullinen talousarviokehys. Virkamiesjohto valmistelee talousarvioesityksen puolentoista viikon päästä olevaan hallituksen kokoukseen. Kuntayhtymän valtuusto käsittelee sen kokouksessaan 12. päivä joulukuuta.

Nurmeksen kaupungintalousarvioesitys valtuustolle valmistuu tulevan maanantain hallituksen kokouksessa. Ensi vuoden talousarvion tekeminen on ollut aika helppoa. Meillä on viime vuosina tiedetty jo hyvissä ajoin, mitä seuraava vuosi tuo tullessaan. Suunnitelmakauden lopulla sitten alkaa talous tiuketa. 

Talousarvion valmistelun ja kuntaliitosneuvottelujen alla olen perehtynyt  huolella seutumme väestön menneeseen kehitykseen ja ennusteisiin. Väestömme ikääntymiseen olemme jo valmistautuneet kehittämällä  niin eri palvelumuotoja sekä sote-järjestelmää maksukykyjemme mukaisiksi. Sekin on monenlaista tuskaa tuottanut. 

Lähes kaikkien Pohjos-Karjalan kuntien yhteinen ongelma on väestön raju väheneminen parhaasa työelämässä olevista ikäluokista 17 - 64 vuotiaista. Hehän asuvat jo keskuudessamme. Näin luvut ovat aika tarkkoja.

Uusien työpaikkojen luominen tuo jonkin verran paluumuuttajia.  Yritysten lopettaminen tai konkurssit vähentävät 17 - 64 ikäluokkaa, koska lähdetään etsimään töitä muualta. Tuosta ikäluokaasta ollaan menettämässä vuoteen 2030 mennessä noin neljännes. Nurmeksen osalta se tarkoittaa noin tuhatta asukasta!!! Sen vaikutuksia ei voi ohittaa pelkällöä totemisella mahdollisen kuntaliitoksen toteutuessa.

Osaltaan suurta työikäisen ikäluokan pienenemistä selittää nuorten ikäluokkien pienuus suhteessa eläköityviin. Kun työikäinen väestö vähenee, niin ansiotuloverotkin laskevat. Eläkeläisten maksavien verojen osuus vähän kasvaa ja on merkittävä. Meidän on pystyttävä pitämään heidät alueellamme. Palvelut on oltava kunnossa kaikilla sektoreilla.

Kun menemme kuntaliitosneuvotteluihin, meillä on oltava tarkat talouslaskelmat tämän valtuustokauden lopusta TA2019 ja STA2020 sekä seuraavasta valtuustokaudesta STA2021 - STA2024. Laskelmat on tehtävä kunnat erillään ja yhteisenä kuntana mahdollisimman realistisina. 

Molempien kuntien talous alkaa jo nyt heiketä. Valtakunnallisen soten toteutumisesta ei ole vielä täyttä varmuutta. Näin kuntaliitossopimukseen kirjattava toivelista ei voi kovin kummoinen olla. Puhutaan mieluummin teknisestä kuntaliitoksesta. Sitten yhteinen valtuusto tekee tarvittavat strategian ja selviytymissuunnitelmat käytettävissä olevilla voimavaroilla.

Neuvottelujen keskeneräisyyden vuoksi mitään yksityiskohtaisia asioita ei voi julkisuuteen kirjoitella. Yllä vähän taustoja jo lehdistössäkin olleille uutisille. Nyt alkavat sormet viilentyä. Tormistaudunpa tästä kuulostelemaan hirvihaukkua. Taitaa siirtyä lähemmäksi?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini