Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Muutoksia kilpailulainsäädäntöön tarvitaan

Maanantai 11.2.2019 klo 7.39


Seuraan mielenkiinnolla valtakunnan päättäjien keskustelua varsinkin yksityisen sektorin ongelmista. Kaikki muistamme muutamien kokoomuspoliitikkojen siirtymisen suurten ýksityisten toimijoiden leipiin lähinnä lobbareiksi.

Nyt julki tulleet ikävät uutiset on otettava vakavasti. Onko kilpailutuslainsäädäntömme ajan tasalla? Juuri nämä suuret monikansalliset toimijat ovat polkeneet hinnat niin alas, että syntynyt jälki oli odotettavissa. Pienet toimijat eivät ole pärjänneet kilpailutuksissa. Laatutekijöille on varattava oma painoarvo. Liiaksi mennään hinta tärkeimpänä valintakriteerinä.

Jokin aika sitten uutisoitiin, että hyvin paljon pienempiä rikoksia jää tutkimatta. Siihenkin poliitikot reagoivat resursseja lupaamalla. Löytyykö sitten rahaa hallitusohjelmaan on taas ihan eri juttu.Jos jonkinlainen retuperällä oleminen tulevaisuudessa aletaan hyväksyä, niin tuollaisessa yhteiskunnassa aletaan sallia myös muita lieveilmiöitä, korruptio ei ole niistä vähäisimpiä. Terveydenhuollon puolella on terästäydyttävä, jottei sielläkin aleta hyväksyä puutteita. Mitoituksen minimistä ei saa tulla maksimia.

Äsken Addenton toimitusjohtaja totesi suljetun hoitokodin ongelmien johtuneen kiireellisestä muutosta. Uskoo ken uskoo. Eiköhän todellinen syy ole kehnossa johtamisessa ja pikaisessa voittojen tavoittelussa?

Kansanterveyslain syntyaikoihin (1972) opiskelleena ja sen hyvät vaikutukset nähneenä vähän haikeana katson nykyistä kehitystä. Nyt mennään liikaa rahankiilto silmissä. Uskallan noin sanoa, vaikka itsekin osa-aikaisena yrittäjänä olen nähnyt sekä alan hyvät että huonot puolet.

Ennustajaksi en rupea, mutta ajaudumme lähivuosina erittäin vaikeisiin hoitohenkilökunnan rekrytointiongelmiin. Mistä me saamme näillä alueilla riittävästi nuoria alalle opiskelemaan? Ongelma on valtakunnallinen. Palkkoja ei ole vara nostaa, kun valtiovalta on jo linjannut vaan lisää kireämpiä säästätavoitteita.

Pahin skenaario on, että vanhushoitoyksiköt keskittyvät suurempiin kuntiin juuri hoitajapulan takia.  Näin syrjäisimpien alueden laitoksia joudutaan sulkemaan henkilöstöpulan takia. Uskon kuitenkin, että vanhukset edelleenkin saavat käytettävissä olevilla resursseilla hyvän hoivan. Kaikkea sektoriin liittyvää valvontaa ja avoimuutta on lisättävä ja epäkohtiin on heti puututtava. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini