Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Sote- ja maakuntauudistus kaatui kalkkiviivoille

Sunnuntai 10.3.2019 klo 20.46


Pitkin talvea on ollut epävarmuutta, ehtivätkö sote-lait valmiiksi tämän eduskunnan aikana. Eivät ehtineet. Pääministeri Sipilä ennätti kävellä ensin perjantaina presidentin luo pyytämään hallituksensa eroa. Sen hän myös sai. Päätös oli syntynyt edellisillan aikana. Sipilä korosti, että hän on itse vastuussa päätöksestä. Samaan aikaan myös puhemiseneuvosto oli koolla. Sieltä ei tarvinnut nyt puhemiehen tulla enää keskeyttämään sote-lakien eduskuntakäsittelyä, koska päämisteri ennätti ensin. Ymmärrän täysin Juha Sipilän toininnan tässä pattitilanteessa.

Nyt sitten viisastellaan ja pelataan jälkipeliä. Konsta Pylkkänen sanoi pohtiessaan eri viisauksien eroja, että jälkiviisaus on viisauden makein laji. En rupea syvällisemmin ruotimaan asiaa. Totean vaan, että aivan liian isoa uudistusta yritettiin viedä kerralla maaliin. Hallituksella oli hyvin täpärä eduskunnan  enemmistö takanaan.  Lisäksi vapaavuorelaisia ajatuksia oli muissakin etelän suurimmissa kaupoungeissa. Opiskelukaupunkini Turku ei ollut näistä vähäisimpiä. Sen sai tuta siellä marraskuun lopussa Keskustan puoluevaltuuston kokouksen käytäväkeskusteluissa.

Ihmettelen, miksi perustuslaillisia ongelmia ei haluttu korjata jo lain valmisteluvaiheessa. Ajasta se ei ole voinut olla  kiinni. Edellisenkin hallituksen aikana sote-uudistus kaatui perustuslakiin. Olivatko sitten syksyllä 2015 sovitut valinnanvapauteen ja maakuntauudistukseen liittyvät asiat niin lujasti betonoitu, että haluttiin puskea uudelleen ja uudelleen niitä valiokuntien läpi? Missä olivat hallituksen omat asiantuntijat?

Eduskuntatyöskentely on muuttunut viime vuosina hyvin repiväksi. Se on rikki. Edustajien kesken ei ole kunnioitusta toisiaan kohtaan. Eduskunnan tapa tehdä politiikkaa on raaistunut. Perustuslaista ja ns. asiantuntijoista on tehty välineitä politiikan avuksi. Valta ei ole enää edustajilla. Jos tyyli ei muutu, niin ei ole helppoa uudessakaan eduskunnassa. Viisastelu jatkuu.

Siun soten hallituksen puheenjohtajana pettymys oli minulle suuri. Päivän hakkasin mökillä halkoja ja lumikengillä metsässä kävelin. Välillisesti sote-paketin kaatuminen ei vaikuta Siun soten arkityöhön juuri lainkaan. Siun sote jatkaa maakunnallisena kuntayhtymänä. Kaikki toiminnot jatkuvat entiseen tyyliin. Menossa on nyt kolmas toiminnallinen vuosi. Kehitettävää on, jotta pystymme tuottamaan maakunnan asukkaille mahdollisimman hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut isäntien antamilla taloudellisilla resursseilla.

Sote-lakipakettien kaatumisen seurauksena kuntien taloudelliset vastuut kasvavat ja  ne vaikeuttavat tulevien vuosien talouskehyksien laadintoja. Lakien hyväksynnän myötä olisimme saaneet tarveperusteisen rahoituksen. Rahaa olisi tullut kunnasta riippuen jonkin verran lisää. 

Sote-uudistuksen ajaksi säädettiin ns. rajoituslaki. Se estää kuntia tekemästä laajoja ulkoistuksia ja yli viiden miljoonan euron investointeja. Vaalien jälkeinen hallitus saa heti tehtäväkseen tuon lain kohtalon. On odotettavissa, että sitä oletaan vaatia heti kumottavaksi soten kaaduttua. Nyt toimitusministeriö ei sitte tee mitään. 

Olen ollut mukana sekä Siun soten että Meijän maakunnan poliittisissa ohjausryhmissä. Niitten työskentely on ollut hyvin rakentavaa ja yhteistyö eri puolueitten kesken on ollut saumatonta. Tavoitteena meillä oli integroitua  valtakunnalliseen soteen ja uuteen maakuntaan, johon luottamushenkilöjohto olisi valittu joskus ensi syksyn mk-vaaleilla. Niitä ei nyt tule.

Meijän maakunnan eri valmistelijoiden kahden vuoden työ ei mene hukkaan. Muutosjohtaja Pekka Kuosmanen toteaa, että uudistuksen valmistelun tulokset hyödynnetään. Valtakunnallisesti valmistelutöihin on kulunut rahaa jo nyt 200 - 300 milj. €. Kaikki puolueet tietävät, että meno ei voi jatkua nykyisellään. Käydään vaalit ensin ja katsotaan sitten, ketkä lähtevät työtä jatkamaan. Nollatilanteesta ei tarvitse liikkeelle lähteä. Uudistusta on jo toistakymmentä vuotta harjoiteltu.

Toivon eri puolueiden ehdokkaille voimia vaalikentille ja malttia työhön. Elämää on vaalien jälkeenkin. Soten kaatuminen ja hallituksen ero tuo säpinää kampanjointiin. Kaikki puolueet tuovat keskusteluun omia sote-kuvioita.  Ja mikä tärkeintä Keskusta vielä nousee matalista gallup-numeroista. Viidessä viikossa saadaan paljon aikaan. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini