Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Silmä tarkkana SDP:n vieraana

Lauantai 13.2.2021 klo 18.30


SDP_n_vieraana_130221

Iltapäivällä vierailimme kaupunginjohtajan kanssa Nurmeksen SDP:n vaalistartissa edunvalvontareissulla. Siellä olivat vieraina kansanedustajat Seppo Eskelinen ja Niina Malm. Jälkimmäinen on SDP:n varapuheenjohtaja.

Vieraileville edustajille luovutimme kaupungin edunvalvontakirjeen. Siinä toimme esille kaupungin viime vuosien myönteistä kehitystä koronasta huolimatta. Nurmeksen muuttovoitto viime vuonna oli 75. Tuolla luvulla olimme maakunnan kakkonen heti Joensuun jälkeen (+122). Väestöön suhteutettuna muuttovoittomme oli 0,8 %. Tuo on parhaita lukuja koko Suomessa. Myös kaupungin talous on hyvässä kunnossa. Nurmeksen viime vuoden tilinpäätös on noin 600 000 € ylijäämäinen eli miljoona euroa talousarviota parempi. Valtion kunnille ohjaamat koronatuet ovat luvuissa vipuna.

Totesimme Eskeliselle ja Malmille elinkeinomme veturien toiminnan jatkuvan vahvana. Näitä ovat mm. matkailun isot investoinnit, leipomoiden jatkuva kasvu, puunkorjuuyritystemme menestyminen, maidon tuotannon noussut 23,2 miljoonaan litraan. Olemme maakunnan maitokunta. Liperi on toisena 16,3 miljoonalla litralla. Kerroimme vieraille lyhyesti, mitä Vihreän Energian Teollisuusalueemme Känkkäälässä tarkoittaa.

Edunvalvonnassa nostimme biokaasuhankkeiden korotetun tuen merkityksen, TEM:in energiatukihakemukset, Nurmeksen osuuden huomioiminen Pohjois-Karjalan koronaelvytyspaketista, hyvinvointialueiden perustamisen Siun soten mallin mukaisena ja tarvepohjaisella rahoituksella sekä Joensuu – Nurmes – Kontiomäki rautatien sähköistys logistiikan tehostamiseksi.

Muistutimme edustajia, että meillä on toteutettu Liikenneviraston, P-K:n maakuntaliiton ja Nurmeksen kaupungin yhteisenä hankkeena uusi rautatieterminaali. Sen läpi voi virrata 700 000 kuutiota raakapuuta. Tällä viikolla Metsä Group ilmoitti Kemiin rakennettavasta 1,6 miljardia maksavasta sellutehtaasta. Samalla yhtiön metsäjohtaja Juha Mäntylä ilmoitti uuden tehtaan hankkivan raaka-aineen laajemmalta alueelta. Seutumme on jo Metsä Groupin puun hankinta-aluetta. Toimme Eskeliselle ja Malmille vahvasti esille jo aikaisemmin mainitun radan sähköistystarpeen hyvin perusteltuna.

Katselin kuulijajoukkoa.  Siellähän istui SDP:n kunnallisjärjestön kuulijoiden joukossa kaavajaoksemme puheenjohtaja. Hän oli aikoinaan kova keskustalainen ainakin toisessa sukupolvessa. Viime kaudella hän teki ansiokasta työtä PS:sta valittuna. Sieltä hän erosi ja perusti yksin Nurmeksen Sinisten valtuustoryhmän. Oletan, että tarmokkaasti kaupungin asioita ajavan miehen poliittinen koti on kevään vaaleissa SDP.

Kirjoitin joku päivä sitten kaavajaoston toiminnasta. Nyt ymmärrän sen päätöksen. Siellähän eivät poliittiset voimasuhteet vastaa alkuunkaan valtuuston tai kaupungin hallituksen paikkajakoa. Lupajaoston neljästä jäsenestä kolme on SDP:stä ja yksi Keskustasta. Vaalikautta ei ole paljon enää jäljellä, mutta nostan kyllä omassa ryhmässäni asian keskusteluun. Todettakoon vielä, että Keskusta antoi paikan PS:lle. Sieltä se kiersi Sinisten kautta SDP:lle. Tällaista ei nyt ihan joka vaalikaudella satu. Palaan vielä asiaan myöhemmin.

Sen nyt itselleni vahvistin, että lähden vielä tavoittelemaan valtuustopaikkaa kevään vaaleissa. Allekirjoitin ehdokaskaavakkeen tosin jo vuosi sitten. Lupasin vahvistaa asian, kunhan lähemmäksi kevättä 2021 eletään. Kävin vaimoni kanssa kehityskeskustelut. Hän jatkaa vielä kokopäivätyössä. Näin minulle jää päivät aikaa ja olen valmis tavoittelemaan minulle arvokkainta luottamustointa, valtuutetun pestiä. Siinä mandaatti saadaan suoraan kansalta. Kaikki se on nöyränä otettava vastaan. Paikallistasolla on vielä paljon tekemätöntä työtä. Käydään vaalit kuitenkin ensin. Yhtään ääntä ei ole vielä annettu. Näillä mietteillä lähden minulle kymmenensiin kuntavaaleihin.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini