Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Maanantaina 1.3. noin 200 siunsotelaista korona-ajanvarauksessa

Sunnuntai 28.2.2021 klo 23.01


Siun soten ajanvarausjärjestelmä ei ole kestänyt suuria puhelinsoittomääriä koronarokotusten ajanvarauksiin. Lisäksi nettiajanvarausjärjestelmä kaatui kovaan ruuhkaan. Kaikesta menneestä oppineena viimeisessä paikallislehdessä oli laaja ilmoitus huomenna alkavista ajanvarauksista.

Aamulla voivat varata ajan sairauden perusteella ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat 65-69 vuotiaat henkilöt, joilla on koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Näitä tauteja ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä. Vielä yli 80-vuotiaille rokottamattomille henkilöille soitetaan ajanvarauksen sujuvoittamiseksi.

Listaan yksittäisiä havaintoja reilun kahden viikon takaa, kun ajanvaraus alkoi yli 80-vuotiaiden koronarokotuksiin. Ensinnäkin Siun soten saama rokotteiden pieni määrä yllätti ja vaikeutti ajanvarausta sekä rokotusten suunnittelua THL:n mukaan rokotusvuorossa oleviin ryhmiin.

Ajanvarausjärjestelmä oli lujilla. Kerralla voitiin avata vain 1000 rokotusaikaa, joita tavoitteli n. 20 000 asiakasta. Tämän seurauksena ajanvarausjärjestelmä ylikuormittui. Joukossa on uskomattomia varausyrityksiä (yli 1000 soittoa/vrk) samasta numerosta. Yhteensä kirjattiin yli 40 000 puhelua ja 700 000 verkkoajanvarausyritystä.

Pari viikkoa sitten Mediatrin ajanvarausjärjestelmä kaatui heti. Se on erittäin vanhanaikainen ja vikaherkkä. Järjestelmä kestää koeajon perusteella noin 200 ajanvarausyritystä kaatumatta. Nykyinen ajanvarausjärjestelmä on osoittautunut täysin toimimattomaksi koronan aiheuttaman ajanvarauskäyttäytymisen olosuhteissa. Uuden järjestelmän hankinta on pikaisessa selvityksessä.

Huomenaamulla klo 8:00 jälkeen ajanvaraus rokotuksiin aukeaa kirjoituksen alussa mainitulle ryhmälle. Numeroon 013 330 2131 on vastaamassa 170 henkilöä. Kaikki ovat siis saman numeron takana. Nytkään lähes kaikki soittajat eivät pääse läpi, koska arvion mukaan ensimmäisen tunnin aikana tulee noin 20 000 puhelua.

Suuri osa yli 80-vuotiaita on vielä rokottamatta. Heille soitetaan aika rokotukseen. Tuota tehtävää varten Siun soten muusta hoitohenkilöstöstä on irrotettu 30 henkilöä. Ajanvaraukseen on varattu yhteensä 200 henkilöä. Enempään ei olemassa olevilla resursseilla ole mahdollisuutta. Henkilöstö on lujilla. Sijaisia on vaikea saada. Minulle tulee kentältä monenlaista ohjetta. Uskon kuitenkin, että Siun sotessa on käytettävissä maakunnan tämän hetken paras asiantuntemus.

Ohituskaistaa rokotuksiin ei ole. Kaikkien rokotusajan varanneiden henkilöllisyys ja samalla ikä sekä sairauskertomukset tarkastetaan. Pari viikkoa sitten ilmeni, että myös nuoremmat olivat varanneet netin kautta aikoja. Ne peruttiin ja etsittiin puhelimella rokotukseen oikeutettuja. On tässä yksi myönteinenkin asia. Suuri ajanvaraajien määrä kertoo maakunnan ikäihmisten oleva hyvin rokotusmyönteisiä. Pakko on ajatella positiivisesti.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini