Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Tänään radion YLE:n aamussa

Torstai 4.3.2021 klo 8.59


Eilen toimittaja Marja Ala-Kokko pyysi minut mukaan veron maksajien ja kuntien edustajana  radion aamu-lähetykseen. Keskustelun aiheena olivat sairaanhoitopiirien tietojärjestelmähankinnat. Siun sotehan on mukana yhteishankkeessa Keski-Suomen shp:n, Vaasan shp:n ja Essoten kanssa. Parhaillaan on menossa laaja suunnitteluprojeksti.

Valitettavaa on, että mukana olleet kotimaiset toimijat vetäytyivät tarjouskierrosten aikana kokonaan pois. Kyse on niin isosta hankkeesta, etteivät heidän resurssit riittäneet ohjelmiston toimittamiseen. Lisäksi yrityksiltä edellytetään riittävää kokoa liikevaihdon suhteen. Nyt on sitten jälkipelin aika. 

Lähetyksen alussa minua tituleerattiin sekä toimitusjohtajaksi että Siun soten hallituksen puheenjohtajaksi. Tuon seikan jouduin heti aluksi korjaamaan. Toimittaja oli googlettamalla hakenut minusta tietoja. Finderistä oli löytynyt yritykseni taustatiedoista minulle ihan tj:n titteli!

Eilen sain jonkin verran vihiä aamun aiheista, joista tein alla olevat askelmerkit tutusta aiheesta. Mukana haastattelussa olivat lisäkseni professori Jarmo Reponen Oulun lääketieteellisestä tiedekunnasta, toimitusjohtaja Tommi Salaspuro Mediconsultista ja nuoria lääkäreitä edustava Jesper Perälä.

Ylen Aamu 4.3.2021 (askelmerkit)

1. Käyttäjäystävällisyys:

    Järjestelmän toimivuus on käyttäjän kannalta kaiken a ja o.      Asiakastietojen taltioiminen ei saa viedä liikaa aikaa varsinaiselta työltä.

Meidän hankkeessa on nyt menossa suunnitteluprojekti. Järjestelmän soveltuvuutta, mukavuutta ja käytettävyyttä on arvioitu 350 ammattilaisen toimesta. Joukko koostuu eri ammattien edustajista. Järjestelmän pitää kestää myös koronan kaltaiset yllätykset. Nyt se kaatui rokotusten ajanvarauksen auettua.

Hyvät ja nopeat tietojärjestelmät ovat meille rekrytointivaltti. Siun sotessa ovat pth, esh ja osin sosiaalipuoli jo samassa tietojärjestelmässä. Uudessa järjestelmässä näitten synnergia eikun paranee.

2. Toimintavarmuus kriisien aikana?

    Tietojärjestelmien on toimittava myös kriisien aikana. Sitä koronakin on. Meneillään olevan suunnitteluprojektin aikana neuvotellaan kaikki toimintavarmuuteen liittyvät kysymykset.

Siun soten hallituksen päätös 27.3.2020: "Varsinainen toimitussopimus allekirjoitetaan vasta suunnitteluprojektin jälkeen. Näin sekä tilaajalla että ohjelmiston toimittajalla on siinä vaiheessa vielä oikeus olla allekirjoittamatta sopimusta ilman sanktiota." 

3. Kilpailutus, lainsäädäntö?

    Meitä ohjaavat vahvasti kansallinen ja EU:n kilpailulainsäädäntö. APTJ-hankkeessamme kumppaneitten kanssa päädyttiin Cerner Irelandiin (Pohjois-Irlanti). Kävimme tarjousvaiheessa yhdeksän neuvottelukierrosta, joiden jälkeen kahdeksasta tarjoajasta neuvottelupyyntö toimitettiin kahdelle mukana olevalle yhtiölle. Valitettavasti kotimaiset toimijat vetäytyivät pois. 

4. Rahan merkitys?

    Siun sotessa nykyinen APTJ on tullut tiensä päähän. Olemme arvioineet kustannusten nousun maltilliseksi. Järjestelmän kokonaishinta on yksi tärkeä tekijä, kun suunnitteluprojektin jälkeen päätetään toimitusprojektin allekirjoittamisesta. 

Olen kokenut urani aikana terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttäjänä kolme niiden sisäänajoa. Kyllä kunnat ovat maksaneet suuren ohjelmistojen kehittämisrahan. Siirtymisvaiheet ovat sitoneet eri kehitystehtäviin paljon henkilöstöä ja se on ollut kaikki pois normityöstä. Lisäksi kiire ja muu henkinen kuormitus on ollut kovaa. Nyt uusi ohjelma tuodaan meille valmiimpana. Jotain on menneestä opittava ja astuttava rohkeasti digiaikaan. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini