Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Tapaus Tiiliniemi keskusteluttaa somessa

Maanantai 5.4.2021 klo 19.35


Lähdin aamulla mukaan some-keskusteluun, josta alla on pitkähkö yhteenveto. Käsittelin aihetta jo 6.2. tässä blogissa.  Somekeskustelu on saanut nyt sellaisiat piirteitä, että ne eivät ole eduksi kaupungin imagolle. Tämän tyyliset asia eivät kuulu yleensä lainkaan kaupungin keskushallinnolle. Jos ne sinne jotenkin joutuvat, niin tekniikan on sektorinsa kyllä hoidettava.

Nyt kuntavaalien alla näyttää kuntajohtajamme tekemä 250 neliömetrin suuruinen maanvuokrasopimus nousevan varsinkin SDP:n  tärkeäksi vaaliteemaksi. 

Tunnen ko. tontin ympärille liittyvät yksityiskohdat kohtalaisen hyvin. Joskus 80-luvun alussa kaksi yrittäjäperhettä osti tontin aikomuksenaan rakentaa sinne hulppealle paikalle asunnot. Suunnitelma kariutui toisen perheen miehen tapaturmaiseen menehtymiseen. Alueella ei ollut tosin vielä kaavaa.

Vuosituhannen alussa nyt Lieksassa yrittäjänä toimiva perhe osti puolet tontista ja rakensi siihen ehkä Nurmeksen näyttävimmän talon. Vuotta en muista, mutta talon asukkaat yrittivät muuttaa tonttia omarantaiseksi. Siitä syntyi Nurmeksessa vastustava kansalaisliike vuoden 2008 kuntavaalien alla. Liikkeen puuhamies keräsi mittavan listan kaupunkilaisten nimiä. Hän oli vaaleissa ehdokkaana ja valittiin suurella äänimäärällä valtuustoon. Hyvin alkanut luottamusmiesura aina kaupunginhallitukseen asti jäi yhden vaalikauden mittaiseksi hänen omasta tahdostaan.

Nurmekseen jäänyt arvokiinteistö oli noin kymmenen vuotta myynnissä. Hinta tuli roimasti alas. Minäkin olin talosta kiinnostunut ja seurasin kehitystä. Talo myytiin nykyiselle taiteilijaperheelle.

Edellinen omistaja oli rakentanut laittomasti kaupungin puolelle yhden pihavalon ja rantaan menevät portaat sekä tasoittanut pihan yhdeksi kokonaisuudeksi vähän kaupungin puolellekin. Toimenpiteet oli hyväksytty kiinteistön lopputarkastuksessa. Kirjoitin helmikuun alussa asiasta laajemmin blogissani. Mitään virkistyspolkua kaavassa ei ole ollut virallisessa kaavassa koskaan.

Aikoinaan vielä 80-luvun lopulla ns. Laamilan hiihtolatu kulki noita reittejä. Kesäisin meillä on lääniä ja rantoja liikkua yllin kyllin. Asukkaiden rantautuminen hoituu puistokaistaletta pitkin.

Tunnen tämän keskustelun kohteina olevat ihmiset hyvin. Olisin toivonut, että he voivat sopia näkemyserot. Samaan pöytään yritin osapuolia saada siinä onnistumatta.

Nyt vellovan kaupungille ikävän keskustelun välttämiseksi kaupunginjohtaja on hakenut ratkaisua syntyneisiin näkemyseroihin laittamalla itsensä likoon ja tietäen joutuvansa myrskyn silmään. Historia on vaan tämän tontin kohdalla haasteellinen ja mielipiteitä jakava.

Hyvät lukijat. Tässä jupakassa on ainekset lähes Nurmeksen Sähkön ympärillä monta vuotta käytyyn kärhämöintiin. Se pysäytti muutamaksi vuotta kaupunkimme kehityksen ja tuhosi ihmissuhteita. Itse seurasin tilannetta tuolloin riittävän läheltä kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Olen ennakkoon asiaa valmistellut turvautumalla Kuntaliiton ja Kuntatyönantajan lakiasiantuntijoihin. Meillä on sopimus myös maakunnallisen lakiasiainpalveluita tuottavan toimiston kanssa. Kaikki tahot ihmettelevät ja kysyvät, mikä tässä on se iso asia.

Pitkään Nurmeksessa asuneena olen tottunut nyt esillä olevan asian tyyppisiin tapauksiin. Nyt on kyllä kaupungin haettava ratkaisua. Kohta valtakunnankin media on kimpussamme.

Olin viime kesänä siinä uskossa, että tekniikkamme pienillä maanrakennustöillä laittaa asian kaikkia osapuolia tyydyttävään kuntoon. Tämä oli tuolloin varmaan meidän kaikkien tahtotila.

Reilun viikon päästä tapaan hallituksen ja valtuuston sekä valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Kuntavaaleja ei toista kertaa tuon tontin ympärillä vellovilla näkemyseroilla ratkaista. Onko Tiiliniemen asuinalueen ylle langennut jokin kirous?

Tilanteeseen voidaan hakea ratkaisua kaavalla. Tehdään se yhdessä asukkaiden kanssa. Ratkaistaan ensin vaikein kysymys, rantaa myötäilevä ulkoilureitti. Kaavan toteutumisaikataulun kannalta se voidaan jättää pois. Turvataan rantautuminen jo olevaa virkistysaluetta pitkin jne.

Niin ja mielestäni voimme kaavoittaa kaupunkiin omarantaisia tontteja ja en pidä mahdottomana muuttaa myös nykyisiä rakennettuja tontteja omarantaisiksi. Tämä on henkilökohtainen heitto, sillä näillä kymmenillä on valmis melkein mihin tahansa toimenpiteisiin kaupungin imagon kohentamiseksi. Toimenpiteeseen ryhtyminen vaatii sitten ennakkoon hyvin suurta yksituumaisuutta.

Olemme viime vuosina saaneet paljon hyvää aikaiseksi. Huomenna kaupunginhallituksessa oleva viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös ovat poliittisen urani parhaimpia. 

Olkaamme kaikki siitä iloisia. Se on meidän kaikkien mukana olevien yhteistyön tulos. Se on hyvä alku uudelle Nurmekselle kuntaliitoksen jälkeen.

 


Kommentit

13.4.2021 11.42  Yrjö Räsänen

Hei Matti,

Mitä olet ennakkoon valmistellut lakiasiantuntijoiden kanssa? (vuokrasopimus)?

25.4.2021 21.40  M.K

En mitään tekstejä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini