Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

"Hyvän matkaa kahdeksatta kymppiä jo käyn"

Sunnuntai 25.4.2021 klo 16.27


Vuosikymmen vaihtui ja nyt jo hyvän matkaa kahdeksatta kymppiä käyn. Kiitokset onnitteluista kaikille kavereille, tämän palstan lukijoille ja yhteistyökumppaneille. Niitä tuli somen kautta tänä vuonna todella paljon. Juhlaa vietimme vaimon ja Linda-tyttären perheen kanssa Kuopiossa. Kylläpä pääsin arjesta irti. Sieltä juuri palasimme kotiin. Illan aikana vastailen vielä eri viestintävälineitten kautta tulleisiin pitempiin posteihin.

Aloin kääntää luottamustointen osalta vapaavaihdetta päälle viime maanantain kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen. Tiistaina kävi paikallislehden toimittaja kotona tekemässä haastattelun, josta tulikin juuri minun näköinen henkilökuva. Siitä on tullut minut tarkemmin tuntevilta kavereilta kivaa palautetta.

Viimeinen vuosi on ollut luottamustointen osalta työn täyteistä aikaa. Yhteisten asioiden käytettyjä tunteja ei voi laskea. Luottamustoimen hoitaminen on myös muutosjohtamista, mikä yleensä julkisella sektorilla on kansan yhteistä ruokaa.

Teams-kokoukset karsivat luontevaa keskustelua kokouksissa. Ei ole ollut yhteisiä kahvi- ja rupatteluhetkiä eri ryhmien välillä.  Kokouksista on tullut liian teknisiä. Meillä taas täällä Nurmeksessa kuntaliitos ei ole vielä kaikilta osin valmis.

Valitettavasti täällä itäisessä Suomessa kuntien huono tulotaso on aivan liian usein läsnä esim. jonkin sektorin palveluja tuotettaessa. Päätöksenteko on usein valintoja eri painotusten kompromisseista, tavallaan nollasummapeliä.

Päivät, viikot ja kuukaudet ovat hetkessä jääneet taakse. Lisäksi olen antanut melkoisen panoksen seutukunnan hammashuoltopalvelujen tarpeen tyydyttämiseksi. Jostain syystä ajanvaraajia näyttää viime aikoina vaan lisääntyneen. Asiakkaathan ovat tuttuja vuosikymmenten varrelta ja tietävät yritykseni toiminnan alasajon lähestyvän vääjäämättä. Omaa terävyyttänikin minun on seurattava. Leikkaustoiminnan seutukunnan tk-yksiköissä lopetin maaliskuussa. Lieksan nuori kollega jatkaa. 

Hyvät ystävä- ja asiantuntijaverkostot ovat luottamustoimia hoidettaessa hyvin tärkeitä. Viikonloppuna erityisesti mieltäni lämmittivät kannustavat puhelintervehdykset kovin yllättäviltäkin tahoilta. Keskusteluissa totesimme poliittisen keskustelukulttuurin muuttuneen niin valtakunta- kuin paikallistasollakin kylmäksi. Somessa on härskiä maalittamista ja päätösten takana olevien tosiasioiden ohittamista. 

Näin vanhetessa meidän pitää muistaa, että elämä on lahja. Sitä pitää kunnioittaa. Rakennetaan tulevaisuutta enemmän positiivisuutta ja hyvyyttä lisäämällä niin keskusteluihin, kirjoitteluihin kuin päätöksen tekokulttuuriin.

Tänä viikonloppuna Keskustan puoluevaltuusto kokoontui. Nyt kuuntelin käytyjä keskusteluja tallenteena. Kuin sattumoisin samaan aikaan on menossa maan hallituksen puolivälin kehysriihi, joka ei ole helppo. On ymmärrettävää, että pj. Saarikko on nostanut esille puolueelle keskeisiä asioita. Nyt käydään kuin uudet hallitusneuvottelut.

Mielestäni valtiovarainministeri Vanhanen avasi eilen aamulla hyvin maamme ulostulon kivikkoja koronan jälkeen. Hulvaton valtion velanotto ei voi jatkua loputtomiin. Uskon sovun vielä löytyvän. 

Minä katson kauemmaksi tulevaisuuteen. Nyt on maan hallituspuolueiden tehtävä askelmerkkejä vuoden 2023 vaalien ylikin.

Minulla on sellainen kutina, että nuo asiat ovat olleet viikonlopun budjettiriihessä vahvasti esillä. Niin ja missä vaiheessa hallitus joutuu toteamaan aikataulun olevan liian tiukka sotelle ja ensi talven mk-vaaleille. Jo kuukausi sitten jossain uskalsin asiasta vähän aprikoida.

Huomenna koittaa arki. Onneksi korona alkaa vähän helpottaa. Meidän on nyt oltava huolellisia korona-exitissä. Viime viikolla ennen vapaata pidimme Siun soten hallituksen ja valtuuston puheenjohtajien kanssa hyvän valmistelukokouksen. Alkavalla viikolla keskiviikkona ja torstaina puramme sen antia isommalla porukalla.

 

 

                                                                                                                      


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini