Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Siun soten vuoden 2022 budjetti on valtion rahoituksen perusta

Maanantai 24.5.2021 klo 6:53


Sote-lait saadaan kuin saadaankin eduskunnassa hyväksyttyä ennen kesälomia. Lakipaketti läpäisi perustuslakivaliokunnan. Nyt lopun pitäisi olla sote-valiokunnassa vain hienosäätöä. Vastustus HUS:in ja suurimpien kaupunkien sekä Kokoomuksen tahoilta on ollut kovaa. Eduskunnassa käydään lakipaketista vielä EU-tukipaketin kaltainen mittelö.

Torstaiaamuna Siun soten puheenjohtajiston kokouksessa pohdimme tulevan valtion rahoituksen muodostumista vuodelle 2023. Lakiesityksen mukaisesti se pohjautuu vuoden 2022 talousarvioon.

Periaatteessa Joensuun kaupunginhallituksen omistajaohjausjaosto päättää koko Siun soten kehyksestä. Jaostossa on niin vahva poliittinen kattaus, ettei hallitus käytä sillä olevaa otto-oikeutta. Jaostoa johtaa kh:n puheenjohtaja ja mukana on myös varapj. Jaosto toteuttaa pitkälle kaupungin virkamiesjohdon näkemyksiä. 

Omistajaohjauskokouksessa maakuntakeskuksen näkemys tulee yleensä omistajien esitykseksi. Siun soten hallituksella ei ole muuta mahdollisuutta kuin laatia sovitun kehyksen mukainen talousarvio. Pielisen Karjalan kunnat ovat esittäneet toiminnan kannalta realistisia prosentteja. Voimamme ei ole riittänyt Joensuun seudun kuntien voimaa vastaan. 

Viime syksynä Siun soten omistajat Joensuun johdolla ottivat yksimielisesti kantaa jo vuoden 2022 talousarvion kehykseen esittämällä kasvua tästä vuodesta 1,8 prosenttia. Siun soten hallitus esitti 3,6 prosenttia.

Lähinnä sosiaalisessa mediassa on etsitty, ettei Siun soten hallituksen pitäisi kuulla omistajia. Tuota vaihtoehtoa on vakavasti pohdittu. Niskuroinnista olisi ollut tuloksena sekaannus, jonka tuloksena osa Siun soten omistajista olisi vaatinut eroa kuntayhtymästä ja todennäköisesti Siun soten valtuuston enemmistö olisi vaihtanut hallituksen mieleisekseen.

Vaalikeväänä 2019 Siun soten rahoitusmalliin tyytymättömät kaksi kuntaa riitauttivat maksuosuuksiensa oikeudellisuuden ja valittivat hallinto-oikeuteen. Vaalikiimassa vaadittiin johdon päitäkin vadille. Vaikeasta tilanteesta selvittiin. Pari viikkoa sitten valituksista  tuli hylkäävä päätös. Asiasta ei ole vielä tiedotettu. 

Rahoitusmalli on ollut kunnille oikeudenmukainen. Se palkitsee hyvin palvelut hoitavat kunnat. Varsinkin Siun soten alkuaikoina porrastetusti taaksepäin kolmen eletyn vuoden Ss.n kunnan todelliseen käyttöön perustuva laskentakaava takaa tasa-puolisen maksuosuuden kaikille. Nurmes on ollut sen suurimpien hyötyjien joukossa.

Omistajaohjauskokousta kuntalaki ei tunne. Se oli kuitenkin Siun soten alkumetreillä välttämättömyys koko kuntayhtymän synnylle. Se on helpottanut Siun soten valtuustotyöskentelyä, lisännyt maakunnan yhtenäisyyttä ja vähentänyt vastakkainasettelua.

Tulevassa sotessa kuntien omistajaohjaus on korvattu vastuuministeriöiden ohjauksella. Maakuntavaaaleilla valittavalle valtuustolle ei käytännössä jää palvelurakenteen ylläpitämiseen tarvittavia vaikutusmahdollisuuksia. Esimerkkinä yli viiden miljoonan investointia ei saada tehdä ilman rahoituksen myöntävän tahon lupaa. Tuohon viitaten Lehmon uuden terveysaseman rakentaminen Kontiolahden ja Rantakylän väliin saattaa tällä hetkellä jäädä vain vaalipuheiksi.

Kohta käytävissä  kuntavaaleissa juuri joensuulaiset  ovat isossa roolissa. Jos pystytään syksyllä omistajaohjauskokouksessa nostamaan jo sovittua vuoden 2022 budjettikehystä kaksikin prosenttia suuremmaksi, on sillä positiivinen vaikutus Pohjois-Karjalan sote-rahoitukseen pitkälle tulevaisuuteen. Myös tarvevakioidun rahoituksen leikkuri on meidän saatava pienemmäksi vielä sote-valiokunnassa.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini