Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Pääministeriltä tunnustusta Siun sotelle

Tiistai 25.5.2021 klo 7:07


Pääministeri Sanna Marin piipahti SDP:n kuntavaalikiertueella Joensuussa. Mitään toritapahtumia puolue ei koronan takia järjestänyt. Marinin sanoma maakuntaan välittyi netin kautta. Keskeisimpinä aiheina keskusteluissa olivat ilmastopoliittiset asiat ja tietenkin juuri perustuslakivaliokunnan läpäissyt sote-lakipaketti.

Olen tavannut viime aikoina SDP.n ministereistä Krista kiurun pariinkin otteeseen sote-asioissa. Hän on puolueensa vahvimpia asioiden hoitajia. Siun soten työtä hän on seurannut tarkkaan. Joskus hän totesikin: ”Teillä on jo sote valmiina. Ette tarvitse muuta kuin valtion rahoituksen ja hyvinvointialueen vaaleilla valittavan hallinnon.”  Tarvevakioidusta rahoituksesta olemmekin vääntäneet kättä viimeiset kuukaudet saadaksemme sen oikeudenmukaiseksi. Tässä asiassa ministeri on osoittautunut kyllä jääräpääksi, joka ei juuri asiaamme halua ymmärtää.

Viikonlopun Joensuun vierailulla pääministeri Marin otti kantaa sote-lakipakettiin. Hän pitää sote-uudistuksen syntymistä erittäin todennäköisenä. Nykyisessä valmistelussa on huomioitu aiemmat lausunnot ja palautteet. Perustuslakivaliokunta on todennut, ettei nykyisen hallituksen sote-uudistukseen sisälly merkittäviä perustuslaillisia ongelmia tai esteitä. Lakipaketti voi edetä nyt sosiaali- ja terveysvaliokuntaan viimeisteltäväksi.

Siun sote on Marinin mielestä osoitus hyvästä työstä. Pohjois-karjalassa on tehty jo paljon. Malli on juuri sellainen, johon koko Suomessa ollaan menossa laajemmin. Näin myönteisesti pääministeri työtämme kommentoi. No on kyllä todettava, ettei hän tunne kaikkia yksityiskohtia.

Siun sote ei ole vielä valmis. tarvitaan vielä paljon työtä koko henkilöstön kanssa, jotta palvelut toimivat moitteettomasti. Henkilöstön riittävä saanti saattaa olla suurimpia haasteita. Myös eri toimintatavat vaativat vielä hiomista.

Kyselin muilta Siun soten puheenjohtajakollegoilta, miten ovat omilla paikkakunnilla sote-asiat esillä. Ei kuulemma juuri mitenkään poikkeavasti. Hyvin on Lieksassakin sote-keskustelut kannustavia. Minulla oli kyllä kerrottavana toisenlaisia kokemuksia. Pyysin käymään FB:n Nurmes-Kuntavaalit 2021 –ryhmässä.

Somessa ainakin minä ja Keskusta ovat saanut yleisen pahantekijän roolin. Kaiken olen lähinnä SDP:n keskushallinnon ulkopuolisten kirjoittelijoiden ja viisastejoiden mielestä tehnyt väärin. Heidän maakuntatasolla toimivat puoluekaverinsa ovat mitä parhaimpia yhteistyökumppaneita. Näkemyserot ratkaistaan kasvokkain keskustelemalla, ei somessa. 

SDP:n Keskustaa maalittava toiminta palkitsee Perussuomalaiset. Puolue on parin viikon päästä Nurmeksen toiseksi suurin puolue. SDP saa pronssin. On muistettava, että vaalienkin jälkeen on elämää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini