Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Aster-hanke äänestyksellä jatkoon

Keskiviikko 8.9.2021 klo 10.18


Siun soten hallitus päätti eilen äänin 8 – 2 jatkaa Aster-hankkeessa  suunnitteluprojekstista toimitusprojektiin siirtymiseen. Päätös ei ollut helppo. En osannut odottaa noinkin selvää äänestystulosta. Keskusta ja SDP kantoivat vastuunsa tietojärjestelmien tulevaisuuden vaatimuksista.

Tietoa saimme riittävästi päätöksen tueksi. Nyt Keski-Suomen sairaanhoitopiiri saa tehdä koko APTJ-hankkeen isäntänä lopullisen päätöksen. Siellä kustannukset ovat kivunneet tuntuvasti. Muutama kunta on julkisuudessa tuonut kohonneet kustannukset keskusteluun. Siellä kuntayhtymän osakkaina on 26 kuntaa. Odotetaan marraskuulle. Jos heiltä tulee kielteinen päätös, niin hanke kaatuu. Siun sotestakin voi tulla eilisestä päätöksestä valituksia. 

APTJ:n on vastattava maakuntiemme sote-palvelujen haasteisiin aina 2040-luvulle saakka. Emme nykyisilla resursseilla selviä. Tarvitsemme tekoälyn avuksemme. Kun katsoo maakuntamme ikäjakautumaa, se on kuin lakkapääpetäjä. Jo kymmenen vuoden päästä työiässä olevien pylväs on kovin kapea ikääntyviin nähden. Hoitohenkilöstöstä on jo nyt kovaa pulaa ja se vaan pahenee. Oheisessa oikeanpuoleinen kuva edustaa Pohjois-Karjalan kuntaenemmistöä. Vasemmanpuoleinen on nuorekkaimman kuntamme kuvaaja.Ikajakauma_P-K

Meidän on sote-sektorillakin siirryttävä tekoälypohjaisten ratkaisujen ja toimintatapojen hyödyntämiseen. Tämän Siun soten hallituksen kaksi suurinta ryhmää ja Vihreät oivalsivat keskeisimmäksi perusteeksi eiliselle päätökselle.

Meiltä puuttuu nyt teknologia-alusta, jolla robotiikkaa ja tekoälyä voidaan asteittain omaksua käyttöön. Huomioitavaa on, että juuri Siun soten lääkäreiltä on vuosien varrella tullut toiveita, joilla voidaan työtä osin automatisoida. Suomalainen kumppanimme ei ole sitä resurssipulan vuoksi kyennyt toteuttamaan.

Kuten jo totesin, suomalaisessa sote-huollossa resurssit eivät tule riittämään tulevaisuudessa millään. Automaation, tekoälyn ja robotiikan hyödyntämistä on vaan saatava nykyistä merkittävästi korkeammalle tasolle. Tulevaisuuden vanhukset 30-luvulla osaavat niitä jo suurilta osin käyttää.

Nykyiset asiakkaan itsepalveluportaalit ovat vasta pienen pieni alkusysäys tulevalle kehitykselle. Kehitys alalla on niin huimaa, ettemme vielä edes tunnista kaikkia asioita, jotka jo ensi vuosikymmenellä hoidetaan jonkinlaisen robotin tai muun automaation avulla. Meidän on otettava mallia muitten alojen kehityksestä. Teollisuudessa ja monissa yhteiskunnalle tarjotuissa palveluissa on voitu siirtyä jo aivan uudelle tasolle. Sosiaali- ja terveyden huollon on seurattava rohkeasti mukana.

No mitä sitten odotamme uudelta APTJ:ltä? Alueemme asukkaiden on pystyttävä asioimaan sähköisesti ja omahoitoon on oltava mahdollisuudet. Viestintä on asiakkaiden kanssa tärkeä olla nopeaa ja suojattua. Tarvitsemme integraatioalustan, jossa ovat mukana myös hammashuolto ja sosiaalihuolto kokonaisuudessaan. Lisäksi ohjelmalta vaaditaan toiminnanohjaukselliset komponentit ja puheentunnistus.

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini