Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

AVI edelleen tiukkana päivystysasetuksen noudattamisesta

Keskiviikko 12.8.2020 klo 12.09


Äsken kuulimme alueuutisista, että Siun sote harkitsee mahdollista valitusta AVI:n päätöksestä lakkauttaa Nurmeksen lääkäriyövastaanotto päivystysasetuksen vastaisena. Siun soten johto on käynyt tällä viikolla keskustelua AVI:n kanssa. Viranomaisen tiukka linka jatkuu. AVI pitää Nurmeksen lääkäritoimintaa öisin päivystyksenä. Se on lopetettava, vaikka valittaisimme päätöksestä.

Edellisessä kirjoituksesani vaadin valvontaviranomaisilta Suomen terveyskeskusten tasapuolista kohtelua päivystysasetuksen noudattamisessa. Siun soten hallintoylilääkäri selvitti käytännöt mainitsemissani kunnissa. Lähinna Nurmeksen terveyskeskussairaalaa on kooltaan ja tämän hetken toiminnoiltaan Mänttä-Vilppula ja Juupajoen alueen sote-palvelujen tuottaminen. Alla tiivistelmä alueen järjestelyistä. Järjestäjänä on osakeyhtiö, jossa kunta on mukana vähemmistöosakkaana.

Asukasluku 9850, Juupajoki 1841, Pirkanmaan maakunnassa, joskin lähin sairaala Mänttä-Vilppulasta on TAYS 90 km tai KSSHP:n puolella Jyväskylä 80 km, tai Jämsä 40 km.

Lääkärin kiirevastaanotto on auki klo 6 - 24. Klo 24 - 6 sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen pääsääntöisesti puhelimitse ja järjestää tarkoituksenmukaisen hoidon, tarvittaessa lääkäriä konsultoiden. Lääkäri on pääasiassa osaston ja asumisyksiköiden käytettävissä.

Kiireellinen hoito järjestetään Mäntän pääterveysasemalla, yhteistyöt Juupajoen kanssa. Röntgen avoinna ma - to klo 8 - 15.15 ja pe klo 8 - 14.15. Laboratorio avoinna: ma - to 7.30 - 15.00 ja pe 7.30 - 13.00.

5.4.19 LSSAVI/11097/2018 antamassaan päätöksessä on aiemmin 1.8.2018 todennut että Mänttä-Vilppulan kaupungin tulisi huomioida päivystysasetus ja ohjata palveluntuottajaa sen noudattamiseen. Terveysasema oli auki 24 h/vrk ja tämän AVI tulkitsi tosiasiallisesti perusterveydenhuollon päivystykseksi ja lainvastaiseksi. Kiirevastaanoton ollen auki 06-24 kaikkina päivinä ja sh väestön neuvontaa varten ympäri vuorokauden on sallittu.

Ympärivuorokautinen päivystys on järjestetty perusterveydenhuollon ja esh:n yhteispäivystyksessä Pirkanmaan shp:n toimesta TAYS:ssa. Tämä menettely on AVI:lle ollut riittävä lain noudattamiseksi. Avin hyväksyttävissä olevan mallin mukaan kiirevastaanotolla lääkäri voi ottaa ne potilaat vastaan, jotka tulevat ennen klo 22 vastaanotolle ja nämä potilaat voidaan hoitaa loppuun asti. 

Mänttä-Vilppula on Nurmekseen lähimmin verrannollinen: vuodeosastolla 25 paikkaa, öisin 22-07 ajalla tarkkailua vaativia 0-2 kpl/yö, ka 1,01/yö. Osastolla 1 oh, 11 sh, 7 lh, 2 erikoislääkäriä. Normaali vieridiagnostiikka. Länsi-  ja Sisä-Suomen aluevirasto on tietoisia toiminnasta. Kuitenkin toiminta on saanut jatkua. Näin emme ole tasavertaisessa asemassa Suomen AVI-viranomaisten silmissä.

AVI:n lausunnossa on ihmeellisintä väittämä, että AVI:n saamissa selvityksissä on noussut esille potilaiden hoidon viivästymisiä. Syyksi on todettu, ettei apua tarvitsevaa ole riittävän nopeasti toimitettu Joensuussa sijaitsevaan yhteispäivystykseen. Yhtään valitustapausta ei ole tiedossani, että tk-päivystyksen takia viivettä olisi tapahtunut. Ensihoito ajaa vaikeimmat tapaukset suoraan Tikkamäelle.

Noin viisitoista vuotta toimin työsäni  NuVa-kuntayhtymän johtoryhmän jäsenenä. Tuona aikana yövastaanotto koettiin asukkaiden potilasturvallisuuden lisääjänä. Toimintaa pidettiin alueelle isona turvallisuuslisänä. Kuntalaisten turvallisuus on kaikissa tilanteissa taattava.  Meillä on tehokas ja asiantunteva lisäksi ensihoito. Nurmeksen terveyskeskuksessa  ovat lääkäripalvelut olleet saatavilla 24/7 aina vuodesta 1972 kansanterveyslain säätämisestä alkaen. Näin paikallinen virkavastuulla toimiva johto kyllä tuntee vastuunsa. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini