Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Keskustan piiri koolla - sovitusta on pidettävä kiinni

Sunnuntai 23.8.2020 klo 22.58


Eilen oli tällä viikolla kolmas reissu Joensuuhun.  Lähdimme aamulla varhain kahdella autolla Keskusta piirin vuosikokoukseen, joka saatiin viimeinkin järjestettyä koronaohjeistuksia noudattaen Karjala-talolla. Paikalla oli puolueen puheenjohtajaehdokkaita, jotka anastivat koko poliittiselle yleiskeskustelulle varatun ajan. Näin oman maakunnan kokousedustajat eivät päässeet lainkaan puhujapönttöön. Minullakin oli tehtynä omalle väelle lyhyt kertaus Kiurun vierailun muutamista yksityiskohdista.

Kahden viikon päästä olevaa puoluekokousta varten ehdolla olevat Katri Kulmuni, Annika Saarikko, ja Petri Honkonen kävivät Joensuussa jo viikko sitten. Tuulaakissa oli onnistunut tilaisuus. Kovin isoja linjaeroja heillä ei ole. Eilen yrittäjä Ilkka Tiainen oli pirteä tuttavuus. Hän tuo väriä kampanjaan ihan erilaisella asenteella. Itse olen Annikan tukijoukoissa. Oranssi on kampanjan väri. Niinpä eilen vein ison pussillisen mandariineja kokousväelle jaettaviksi.Annikan_tunnusvarit

Olen miettinyt paljon Keskustan nykyistä tilaa. Kannatus on ollut jo luvattoman pitkään 11 – 12 prosentissa. Gallupluvut eivät ole lähteneet Matti Vanhasenkaan karismalla nousuun. Uskon vahvasti, että Annikan johdolla pääsemme paremmin alhosta ylös.

Keskustan kannatuksen nousu ei kyllä tapahdu hetkessä.  Minusta nyt on isompi kysymys, mikä on puolueemme linja rakennemuutoksen jälkeisessä Suomessa. Jos onnistumme tuomaan näkemyksemme 20- ja 30- lukujen Suomesta riittävän vahvasti ja selvästi esiin, niin olemme varteenotettava yleispuolue.

Suomessa politiikka koko ajan polarisoituu. Näin uusi maltillinen Keskusta voi kehittyä unohtamatta alkiolaisuutta halutuksi yhteistyökumppaniksi. Se voi olla todellisuutta varsinkin nyt koronan jälkeen, kun ihmisillä on tutkimusten mukaan halua asua kehäkolmosen ulkopuolella ja tehdä etätöitä. Tulevaisuutta ajatellen toivon, että vahvasti eteenpäin katsova pj.-ehdokas Ilkka Tiainen ei jätä Keskustaa kahden viikon päästä, vaan tulee mukaan ja antaa panoksensa puolueen uuden digi-aikaan nojaavan strategian luomiseen. Tilaa hänelle on.Ilkka_Tiainen

Olin yksi kokouksen julkilausumatoimikunnan jäsenistä. K Helena Pakarinen oli kirjoittanut alla olevan julkilausuman rungon, jonka sitten kolmannen jäsenen, Ilkka Hiltusen kanssa stilisoimme. Olimme Ilkan kanssa armeijassa samaan aikaan Kouvolassa ilmatorjuntapatteristossa. Siinä sitten käytiin yhdessä raukit ja rukit. Hän jäi eläkkeelle Outotecin tj:n tehtävistä ja kiinnostui politiikasta.

Ministeri Kiuru kävi maakunnassa esittelemässä sote-lakipakettia. Hän kierteli lisärahoituksen leikkuria vielä tiedotustilaisuudessakin. Ministeri puhui ylpeänä meidän saamasta lähes 400 €/asukas lisästä jättäen 150 €/as. leikkurin lähes huomiotta. Myös seitsemän vuoden siirtymäaika on aivan liian pitkä. 

Julkilausuma:

Pohjois-Karjalan tulevaisuus on turvattava/

Tulevaisuuden rakentaminen vaatii rahaa/

Sovitusta on pidettävä kiinni

 

 

Pohjois-Karjalan ihmisten ja koko maakunnan tulevaisuuden kannalta valmistellaan parhaillaan kahta suurta asiaa: kauan kaivattua sote-uudistusta sekä EU:n rakennerahaston pelisääntöjä seuraavalle kaudelle.

 EU:n aluekehitysrahat on tarkoitettu tasaamaan alueiden välistä epätasapainoa. Rahoituksen perusteena ovat muiden muassa syrjäisyys ja harva asutus. Nämä kirjattiin perusteluihin Suomen liittyessä EU:hun. Eteläinen ja läntinen Suomi ovat nyt hamuamassa osansa Itä- ja Pohjois-Suomelle kuuluvasta rahoituksesta.

 Keskustan Pohjois-Karjalan piiri vastustaa voimakkaasti yhdessä sovittujen periaatteiden murtamista ja alueemme näivettämistä ohjaamalla rahoja paremmin toimeentulevaan Suomeen.

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta koskeva lakipaketti on lausunnoilla syyskuun loppupuolelle saakka. Kuntien ja maakunnan eri toimijoiden on oltava hereillä lausuntoja antaessaan.

 Hallitusohjelmaan on kirjattu, että soten rahoitus perustuu alueiden sairastavuuteen ja ikärakenteeseen. Hallituksen lakiesityksessä on kuitenkin leikkuri, joka leikkuri kohtelisi kovalla kädellä Pohjois-Karjalaa ja veisi kaksi kolmasosaa laskennallisesta lisärahoituksesta. Piirikokouksen mielestä hallitusohjelmaa on noudatettava.

 Täällä on tehty edelläkävijänä työtä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi maakuntapohjalta. Ihmisten tarvitsemat palvelut pystytään tuottamaan edullisesti muuhun maahan verrattuna. Nyt siitä ollaan rankaisemassa.

 Pohjois-Karjalan Keskusta vaatii, että väestön sairastavuus ja ikärakenne sekä alueen harva asutus otetaan rahoituksessa huomioon täysimääräisesti. Myös meidän alueemme ihmiset ovat oikeutettuja tasaveroisiin palveluihin ja niiden rahoitukseen.

 Maakunnan yrityselämän kannalta on elintärkeää, että lentoliikenne Joensuun ja Helsingin välillä saadaan toimimaan mahdollisimman nopeasti.

 Näiden asioiden ajamisen kannalta merkitystä on sillä, millaiset henkilöt puolueessa ovat johtopaikoilla. Pohjois-Karjalan Keskusta tukee Itä-Suomesta lähtöisin olevia ehdokkaita: Riikka Pakarista puolueen varapuheenjohtajaksi ja Riikka Pirkkalaista puoluesihteeriksi.

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini