Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Karjalaisen kolimni

Perjantai 11.8.2017 klo 15.07


Maakuntalehti Karjalainen pyysi kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajilta kolumnit. Alla oma juttuni, joka julkaistiin eilisessä Karjalaisessa.

Nurmeksessa suunta vain ylöspäin                

Viime vaalikauden aikana Nurmeksen kaupungin hallinnossa tapahtui paljon. Heti vuoden 2013 alusta alkoi kaupungin virkamiesjohtoon vaihtua nuorempaa voimaa eläköitymisten seurauksena. Nyt uuden vaalikauden alkaessa kaikki johtoryhmän jäsenet ovat vaihtuneet. Valtuustokausi on vaatinut myös luottamushenkilöiltä tavallista enemmän työtä.

Pielisen Karjalassa haviteltiin aluksi kaikkien neljän kunnan yhdistymistä. Teimme tarvittavat selvitystyöt. Loppusyksystä 2014 kolmen kunnan valtuustoissa ei syntynyt kuntaliitoksille yhteistä päätöstä. Nyt tarkasteltuna päätös oli ihan hyvä, sillä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyi tämän vuoden alusta Siun sotelle. Nyt olemme voineet sopuisasti kehittää peruskunnalle jääneitä elinvoima- ja hyvinvointipalveluja.

Nurmeksen kaupunki on antanut oman panoksensa puolitoista vuotta toimineen Siun soten valmistelussa ja nyt Meijän Maakunta-hankkeessa. Samalla on muokattu kaupungin hallintoa ja palvelukoneistoa iskukykyiseksi tuottamaan kuntalaisille riittävät elinvoima- ja hyvinvointipalvelut. Lisäksi talous on pidetty kohtalaisen hyvässä kunnossa.

Heti tämän vaalikauden alussa uusi valtuusto sai työstettäväkseen uuden strategian, mikä työ jatkuu koko tulevan syyskauden. Uusimuotoisena kuntana meidän on tiedostettava omat vahvuutemme ja niitten ympärille on rakennettava uutta. Tulevalla vaalikaudella turvaamme kuntalaisille riittävät peruspalvelut uuden organisaation voimin. Osa kaupunginhallituksen työtä uuden hallintomallin mukaan on elinvoimapalvelujen kehittäminen yhdessä ko. lautakunnan ja Pikes Oy:n kanssa.

Kaupungillamme on iso rooli maakunnan pohjoisosassa. Nurmeksen sijainti Pielisen kärjessä vahvistaa meidän asemaa seudun logistisena keskuksena. Meille pääsee vesiteitse, raiteilla sekä olemme viiden asfalttitien risteys. Geopoliittinen asema on myös kolmen maakunnan kokoojapiste. Joensuu, Kuopio, Kajaani sekä Iisalmi ovat meistä yhtä lähellä tai kaukana.

Vaikka Pielisen Karjalan kuntien välillä kuntaliitoshankkeiden epäonnistuttua yhteistyökuviot ovat kuihtuneet, niin hyvät suhteet on pidettävä naapureihin. Olemme Suomen köyhintä työssäkäyntialuetta. Suunta voi olla vain ylöspäin. Varmaa on myös, että yhteistyössä naapureitten kanssa saamme paremmin seutumme tavoitteita maaliin. Maakunnallisessa edunvalvonnassa on vietävä vahvasti niin omia kuin naapurinkin hankkeita eteenpäin.

Kaupungissamme toimii kaksi vahvaa kasvavaa, valtakunnallisesti merkittävää leipomoa. Uskon, että ne vain vahvistuvat onnistuneen tuotekehityksen myötä. Meillä on myös puunjalostusteollisuuden laajenemiselle hyvät puitteet. Puuvarat ovat riittävät ja korjuuketjut ovat omalta paikkakunnalta.

Maakuntaohjemaan ja valtakunnan energiapolitiikkaan sopii hyvin Känkkäälään sijoittuva Vihreän teollisuuden alue. Sinne valmistuu vaalikauden alussa bioterminaali, joka vahvistaa entisestään kaupunkimme logistista asemaa. Alueelle on suunnitteilla useita bioteollisuuslaitoksia. Jo olemassa olevien yritysten elinvoima sekä onnistumiset uusissa hankkeissa ovat perusedellytys hidastaa alueemme väestön vähenemistä.

Matti Kämäräinen                                                                                                                                 kaupunginhallituksen puheenjohtaja

 

 

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini