Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Siun soten talousarvion valmistelu alkanut

Lauantai 6.10.2018 klo 10.26


Kesäkuun Siun soten kuntafoorumissa sovimme, että pidämme tänä syksynä kaksi omistajain ohjauskokousta. Ensimmäinen oli menneellä viikolla. Siellä kuulimme isäntiemme näkemyksiä ensi vuoden talusarvion kehykseksi. Päätöksiä ei vielä tehty. Seuraavan kokouksen piti olla jo ensi viikolla.

Eilen olin koko päivän Joensuussa. Tapasin siellä poliittisia päätöksen tekijöitä ja yhdessä totesimme, että siirretään toinen kokous viikolle 43 eli 23.10. Eilen ennätti toimitusjohtaja lähettää kokouksen muutosilmoituksen omistajillemme, jotta ehtivät vielä hallituksissaan evästää uudelleen edustajiaan. Muutamat laskentakäsitteet vaativat täsmennystä. 

Näkemyseroja ovat aiheuttaneet laskentaperusteet. Kuntajohtajat esittivät ensi vuoden talousarvioon kahden prosentin kasvua. Sehän kuulosti  tiistain omistajaohjauskokouksessa aluksi ihan hyvältä. He  olivat laskeneet sen tämän vuoden talousarvion loppusummasta.

Kuntien hyväksymän perussopimuksen § 24:n mukaan talousarviomuutoksen pohjana käytetään kuluvan vuoden ennustetta. Se on emon osalta alijäämäinen 17,4 milj. €. Suunnitellun omaisuuden myynnin ja entisten ylijäämien jälkeenkin tappiota tulee tältä vuodelta 10 milj. €. Sen valtuusto toissa päivänä vahvisti.

Tuo kuntajohtajien esittämä kahden prosentin talousarviokehys olisi tarkoittanut Siun sotelle  - 0,7 % raamia , siis supistusta tähän vuoteen verrattuna!! Ei sellaista voi mennä hyväksymään, saatikka esittämään Siun soten valtuustolle ja henkilöstölle. Meidän on vastattava sopimuksiin pohjautuvista kulueristä. Lisäksi palkkojen harmonisointi jatkuu ja ottaa omat euronsa.

Viime vuoden kuntakohtaisista kuluista on vielä omistajien kanssa pientä vääntöä, Siun sotella ne ovat olleet valmiina jo pitkään, mutta omistajien yksimielisyyden saavuttamiseksi tehdään vielä muutamia tarkistuksia. Joittenkin kuntien asukkaat ovat pendelöineet naapuri- kuntien toimipisteissä ja näin aiheuttaneet emokunnille ylimääräisiä kuluja. Viikon 43 omistajien kokoukseen saamme nuo luvut. Uskon, että kaikki kuntajohtajat voivat ne hyväksyä. Joka tapauksessa ne tuodaan siihen mennessä laskennan pojhjaksi.  

Siun soten hallitus linjasi ensi vuoden talousarvioraamiksi + 1,5 % perussopimuksen mukaisesti laskettuna tämän vuoden toteutumaennusteesta. Kuntajohtajien tavalla laskettuna luku on + 4,3 %. Siinähän ei ole mukana valtuuston hyväksymää alijäämää.

Seuraava omistajaohjauskokous saa selvät laskelmat kuntien kuluista kolmelle eri vaihtoehdolle. Tuo kuntajohtajien esittämä       - 0,7, +1,0 ja +1,5 prosentin kehys. Näin puhutaan koko ajan samoilla perusteilla lasketuista kulueristä. Ennustajaksi en rupea, mutta kyllä harras toivomus päättäjiä (Siun soten valtuusto) kohtaan on, että luku on reilusti plussan puolella. Toivottavasti omistajat pytyvät 23.10. tekemään yksimielisen eityksen meille.

Välillä on tuntunut, että kunnat ovat tylysti ulkoistaneet sote-palvelut Siun sotelle. Kunnat ovat kuntayhtymän kautta antaneet sote-palvelujen järjestämisvastuun Siun sotelle. Juridinen vastuu palveluista, kuntalaisten ja henkilöstön hyvinvoinnista on edelleen kunnilla. Sitten sote-lainsäädännön hyväksymisen ja toiminnan alettua vastuu siirtyy isommille olkapäille. 

Nyt on vaan kiristettävä rahapussien nyörejä myös kuntiemme kaupunkirakenne- ja hyvinvointipalvelujenkin osa-alueilla. Ei veroprosentin nostokaan mikään mörkö ole , jos se vaan on perusteltua. Sote ei saa olla niin vahvasti säästökohteena.

Keväällä varoittelin maakuntamme päättäjiä pullistelemasta liikaa hyvien vuoden 2017 tilinpäätösten valmistuttua. Osittain ne tehtiin Siun soten kustannuksella. Kunnat keräsivät ylijäämiä ja Siun sote taas myi omaisuuttaan ja söi entiseltä PKSSK:lta jääneitä ylijäämiä selviytyäkseen asetetuista tavoitteista.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini