Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Erva-alueen kannanotto

Perjantai 13.3.2020 klo 21.19


Viime perjantaina KYS-Erva-alueen viiden sairaanhoitopiirin hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat Jyväskylässä. Teimme illan asioista kannanoton, joka toimitetaan sote-vastuuministereille ja virkamiehille sekö sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

JulkilausumaErvan_kepu-pjien_kannanotto
12.3.2020




Alueelliset erityispiirteet tulee huomioida keskittämisasetuksessa

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurun tulee huomioida Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen (KYS-erva) sairaanhoitopiirien yhteinen kanta keskinäisestä työnjaosta keskittämisasetuksen valmistelussa. Tällä varmistetaan erikoissairaanhoidon järjestäminen sopimuksella KYS-erva -alueella vielä kevään 2020 aikana.


Keskittämisasetukseen tulee saada joustoja, joilla turvataan päivystystoiminta ja vaativan tason leikkaukset keskussairaaloissa. Päivystys- ja leikkaustoiminnan jatkuminen turvaa tulevaisuudessa alueella tehtävän sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyön ja parantaa potilasturvallisuutta.

Sanna Marinin hallituksen tulee pitää kaksin käsin kiinni alueiden elinvoimasta. Työvoiman saannin kannalta on tärkeää, että lääketieteellinen osaaminen säilyy koko KYS- erva -alueella aivan sen läntisiä ja eteläisiä osia myöten. Osaamisen ja työpaikkojen keskittyminen muutamaan isompaan kaupunkiin ei ole kestävä ratkaisu.

Erikoissairaanhoitoa pitää mielestämme voida tarkastella ERVA-alueittain kokonaisuutena. Jokaisella alueella on omat erityistarpeensa, mutta myös vakiintuneet ja hyväksi koetut käytännöt ja toimiva infrastruktuuri. Ne ovat alueiden vahvuus, eivät heikkous. Se, mikä sopii läntisessä Suomessa, ei välttämättä päde Suomen toisella reunalla. Miksi siis rikkoa se, mikä ei ole edes säröillä?

Keskittämisasetuksessa ja sote-uudistuksessa on mielestämme tärkeää huomioida potilasnäkökulma ja hoidon kokonaisuus. Kunnat pitävät yllä erva-alueita ja sairaanhoitopiirejä, jotta potilaat saisivat hoitoa kohtuullisen matkan päästä kotoa. Hallitusohjelman kirjaus sosiaali- ja terveyspalvelu- uudistuksen rahoituksen muuttamisesta maakunnallisia tarpeita vastaavaksi on hyvä. Tarvevakioitu malli huomioi muun muassa väestön ikärakenteen, sairastavuuden ja työllisyysnäkökulmat. Hallitusohjelman kirjauksessa on hyvä pysyä myös Uudenmaan erillisratkaisussa.

Keskittäminen ei mielestämme vähennä, vaan se lisää kustannuksia. Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on laskenut, että asetuksen mukaisessa toimintamallissa vuosikustannukset nousisivat usealla miljoonalla eurolla. Tähän meillä ei ole varaa.

Me KYS-erva -alueen sairaanhoitopiirien puheenjohtajat annamme täyden tukemme sairaanhoitopiirien virkamiesjohdon yhteiselle kannanotolle keskittämisasetukseen tehtävistä muutoksista. Poliittisista päättäjistä ja ministeri Kiurusta on nyt kiinni, kuinka helposti saavutettavaa, laadukasta ja inhimillistä erikoissairaanhoito on.


Aira Kietäväinen, hallituksen puheenjohtaja
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Essote

Matti Kämäräinen, hallituksen puheenjohtaja
Pohjois-Karjalan sote-kuntayhtymä Siun sote

Leila Lindell, hallituksen puheenjohtaja
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri

Pekka Nousiainen, hallituksen puheenjohtaja
Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri

Markku Rossi, hallituksen puheenjohtaja
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini