Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Kelan lääkekulukatto puhuttaa alkuvuodesta

Keskiviikko 6.1.2021 klo 20.35


Hyvää alkanutta vuotta lukijoille. Nyt seuraamme uutisointia, miten koronarokotukset maailmalla lähtevät käyntiin. Muutamissa maissa on syntynyt kovaa kritiikkiä niitten tahmeasta alusta. Eilen Suomen viranomaiset selittivät uutisvirrassa maamme rokotustilannetta. Hitauden syy on rokotteiden riittämätön saanti. Joku matemaatikko oli laskenut, että alkuviikon vauhdilla Suomen rokottaminen kestää 11,5 vuotta! 

Korona on tuonut moniin koteihin epävarmuutta tulevaisuuden suhteen.  Pandemia on aiheuttanut irtisanomisia ja lomautuksia. Eläkeläisillä, työttömillä ja monilla pienipalkkaisilla alkuvuosi on taloudellisesti raskasta aikaa, kun useat elämiseen liittyvät laskut lankeavat ryppäässä nyt maksettaviksi.

Työni kautta saan palautetta seudun ihmisten arjesta. Eilen keskustelin yhden pitkäaikaissairaan kanssa lääkekulukatosta. Se  (vuosiomavastuu) on nyt noin 580 €. Kun se täyttyy, maksat korvattavasta lääkkeestä apteekille vain 2,50 €  kerta. Alkuvuoden saat kyllä Kelan myöntämän peruskorvauksen. Se  on useimmilla lääkkeillä 40%.

Uudet, kehittyneet lääkkeet ovat kalliita. Esim biologisilla osteoporoosilääkkeillä katto täyttyy 1 - 2  kuukaudessa. Monilla apteekin asiakkailla menee pitempään saavuttaa vuosiomavastuu. Tuona aikana lääkettä tarvitseva  henkilö velkaantuu ja jättää jopa sen ostamatta.

Kroonisissa sairauksissa lääkkeiden vuosikulut pystytään tarkkaan laskemaan. Näin nykytietotekniikalla ei pitäisi olla  ongelma porrastaa tuo 580 €:n omavastuu jakamalla se tasaisesti koko vuodelle. 

Jos katto täyttyy aina, niin kuukausiveloittus on noin 50 € (12x50 € = 600 €). Tällöin henkilölle alkuvuosi on lääkkeiden hankinnan osalta helpompi. Laskutoimitus on ihan perusaritmetiikkaa, ei mitään tähtitiedettä. Valtiovallan ja Kelan tahtotilasta tässä on vain kyse. Yrityselämä on kehittänyt mitä ihmeellisimpiä osamaksujärjestelmiä. Pääasia on, että tuote lähtee kuluttajalle.

Kirjelmöin yllä olevasta asiasta jokin aika sitten Keskustan johtoa. Valtioneuvostosta käsin Kelaa voi pyytää tutkimaan, onko lääkekulujen omavastuun jakaminen tasaisesti koko vuodelle mahdollista. Tuulenkaatoja

Itse olen tämän vuoden vaihteen vapaan viettänyt pääasiassa mökillä Liisa-myrskyn kaatamia puita kasailemalla. Niistä saan rakennustarvikkeita eri kohteisiin. Osa menee polttopuuksi. Tekniikka minulla on 60-luvulta. Eipä ole tarvinnut kuntosalille mieluilla, kun suurin kutka on lähtenyt tukkeja pinotessa ihan käsipelin. Varovainen saa kaikin puolin olla. Metsätyöt käyvät hyvästä peruskunnon kohentamisesta kohta alkavaa hiihtokautta varten. Sukset otin jo kesäteloilta ja pohjat käsittelin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini