Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Järjestö-kuntayhteistyöstä syvä yhteys hyte-työhön

Torstai 14.1.2021 klo 23.51


Toimitilaohjelman päivityksen yhteydessä on noussut vahvasti esille Nurmeksen keskustan harrastekäytössä olevan kivikoulun kohtalo. Sen opetuskäyttö loppui vajaa kymmenen vuotta sitten sisäilmaongelmien takia. Kirjoitin tällä palstalla asiasta 26.10.2020 kaupunkirakennelautakunnan käsittelyn jälkeen. Kaupunginhallitus hyväksyi lautakunnan esityksen. Valtuustoon toimitilaohjelman päivitys tulee kahden viikon päästä. Hallituksen päätöksen mukaisesti rakennuksen käyttäjiä ja eri järjestöjä on kuultu.

Äskettäin käydyt keskustelut eri järjestöjen kanssa toimivat kimmokkeena laatia Nurmeksen järjestökuntayhteistyön asiakirja. Yhdistysten kokemuksen mukaan tieto kaupungin tarjoamasta tuesta ei ole ollut saatavilla kaikille, joilla olisi mahdollisuus saada tukea. esim. toimitilojen vuokriin. Virkamiestyönä valmisteltu järjestöyhteistyön asiakirja on ensi maanantaina kaupunginhallituksessa. Minulle se on osa hyvinvointistrategiaa, hyte-työtä parhaimmillaan.

Olen työssäni ja luottamustoimieni kautta saanut seurata läheltä sote-integraation toteutumisen Siun sotessa. Sitä ennen seurasin läheltä maakuntaliiton hyvinvointityöryhmän kautta (ryhmän pj:na reilun vaalikauden). Pohjois-Karjalan kuntien hyvinvointisrategioitten laatimista. Työ ei ollut helppoa. Kun kiersimme kuntia, niin meissä herätti ihmetystä, miten vähän tilaisuuksiin osallistui väkeä.

Maakuntaliiton hyte-sektorivastaava teki kuntien kanssa tiiviisti yhteistyötä ja niin hyte-työ käynnistyi. Järjestöjen kanssa yhteistyö on tärkeää. Siellä on voimavara. Mk-liiton hyte-työllä oli yhteistyössä yli sata viiteryhmää.

Näen, että tärkein terveyden ja hyvinvoinnin preventiivinen työ tehdään kunnissa, harrastepiireissä, urheiluseuroissa, kansalaisjärjestöissä jne . Hyvinvoinnin edistäminen on läsnä kuntien kaikilla hallinnon aloilla. Kolmas sektori on arvokas yhteistyökumppani. Kun kaikki tahot tekevät terveyden edistämistyötä, niin sote-palvelujen tarve vähenee. Monissa kunniassa kuntien tarjoamat harrastetilat ovat ilmaisia. Jos peritään vuokraa, niin ainakin osa siitä saadaan avustuksina.

Hyte on kuntien lakisääteinen tehtävä. ”Kunta edistää asukkaittensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympärillöllisesti kestävällä tavalla", sanoo laki. Seuraavassa tarkastelen asiakokonaisuutta kunnan eri hallinnon alojen näkökulmista. Uudessa sote-lakipaketissa kuntien vastuullisesti hoidettu hyte-työ korottaa valtionosuuksia.

Sivistyspalvelut:

Meidän on otettava kaikki irti hyvistä kirjastopalveluista. Koulupäivien liikunnan määrää on lisättävä. Nuorten kunto ei saa enää nykyisestä huonontua. Koulukiusaamiselle on nollatoleranssi. Erityistä tukea tarvitsevat nuoret on pystyttävä tunnistamaan ja ohjaamaan avun pariin. Emme saa unohtaa yhteisöllistä oppilashuoltotyötä emmekä terveellistä kouluruokailua. Museot ja kansalaisopiston eri mahdollisuudet on oltava kaikkien ulottuvilla. Seniorikortin saavien joukolle on kehitettävä kunkin kunnolle sopivia harrasteita ja kannustettava toimimaan.

Kaupunkirakennepalvelut:

Kaikki kulkureitit on pidettävä hyvässä kunnossa. Siihen kuuluu myös liukkauden torjunta. Näin voidaan välttää moni turha lonkkamurtuma. Terveysnäkökulman huomioivia rakennusmääräyksiä on noudatettava. Havaitut sisäilmaongelmat on eliminoitava. Esteetön liikkuminen on osa kansalaisten tasa-arvoa. Toimiva jätehuolto ja puhdas vesi on perusedellytys turvalliseen elinympäristöön.

Elinvoiman edistämisen ja osallisuuden vahvistamisen on oltava osa kunnan (Nurmeksen) hyte-strategiaa. Yritysneuvontaan on kehitysyhtiön edelleen panostettava. Kesätyöt ovat nuorille askel työelämään. Ongelmana monissa kunnissa on pitkäaikaistyöttömien ja työpaikkojen kohtaanto-ongelma. Resurssien mukaan käytetään vaikeasti työllistettävien tukitoimet ja palveluohjaus. 

Kunta ei ole velvollinen järjestämään tiloja harrasteille. Käytännössä kuntien kiinteistäjä näillä leveyksillä vähillä taloudellisilla resursseilla toimivat järjestöt odottavat. Järjestöt ovat meidän voimavara. Sielläkin toimijoiden keski-ikä alkaa nousta ja näin aktiivisista toimijoista on puutetta. Tosiasia on, kuta virkeimpinä pidämme seniorikansalaiset, sitä kaemmin he pystyvät selviämään arjen haasteisesta niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tämän asian haluan tuoda riittävän usein eri tahoilla julki.

En ole mikään terveysintoilija. Tuon kuitenkin esille elämäni aikana kertynyttä kokemusta. Olen saanut seurata läheltä suomalaisten terveyden kohentumista. Kehitys jatkukoon hyvillä päätöksillä edelleen. Meidän on tehtävä toimintaympäristömme kokonaistalouden kannalta oikeita ratkaisuja käytettävissä olevilla resursseilla.

 

 


Kommentit

18.1.2021 13.47  Yrjö Räsänen

"ÄSKETTÄIN käydyt keskustelut eri järjestöjen....."Eivät toimineet kimmokkeena. Oli hyvinvointipalvelujen aloittama projekti,

27.1.2021 22.02  M. K.

Ok


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini