Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Siun soten henkilöstö tiiviimmin mukaan kehitystyöhön

Torstai 11.3.2021 klo 23.55


Viime viikkoina ovat Siun soten henkilökunnan edustajat omilla nimillään tuoneet maakuntalehden sivuilla julki huoltaan nopean muutostyön aiheuttamasta työuupumuksesta  eri sektoreilla. Osa henkilöstöä kokee, ettei heitä kuulla uusien palveluprosessien suunnittelussa. Varsinkin perusterveydenhuollon puolella on ollut ennen Siun sotea toimivia hoitolinjoja, joita kokeneet praktikot nyt puolustavat. Heitä ei kuulla.

Ison noin 8 000 henkilön työpaikan hallitus ei juuri operatiivista toimintaa kokouksissaan käsittele. Toimialajohtajat osallistuvat joka kuukausi kahden tunnin infotilaisuuteen ennen hallituksen kokousta. Sain pari henkilökohtaista viestiä maakunnasta, jossa pyydettiin Siuin soten hallitukselta vastauksia lehtikirjoituksiin.

Olen ollut nuoruudessani kymmenen vuotta työpaikkani Akavan (nykyisin Juko ) jäsenten pääluottamusmiehenä. Silloin liitto koulutuksessaan painotti, että liiton jäsenten asiat työnantajaan hoidetaan aina pääluottamusmiehen kautta. Sikäli ihmettelin, etteivät jukolaiset tai tehyläiset ole ottaneet meihin hallituksen jäseniin yhteyttä. Siun soten alkuaikoina olemme paria liittoa tavanneet. Viimeinen tapaaminen taitaa olla vuodelta 2018. Pääluottamusmiehet tapaavat Siun soten johtoa viikottain. 

Nyt kutsuin Siun soten hallituksen koolle ylimääräiseen seminaariin. Päivän aikana kuulimme eri alojen vastuuhenkilöiden tilannekatsaukset. Hallitus kävi vakavaa keskustelua esitysten jälkeen. Pidämme uuden yhteisen tilaisuuden todennäköisesti huhtikuussa. Siinä paneudumme asiakokonaisuuteen syvemmin. 

Tästä päivästä laadimme alla olevan tiedotteen:

Siun soten hallitus tutustui seminaarissaan alueen lääkäritilanteeseen ja pohti toimenpiteitä lääkärien ja hoitajien työkuorman keventämiseen.


Siun soten hallitus ja valtuuston puheenjohtajisto kokoontuivat 11.3.2021 seminaariin käsittelemään vastaanottopalvelujen työkuormitusta. Seminaarissa käytiin huolellisesti läpi lääkärivirkojen täyttöasteet, lääkärien eläköitymiset ja henkilöiden siirtymiset toisiin tehtäviin. Hallitus kuuli myös lääkärien pääluottamusmiehen ja varapääluottamusmiehen näkemykset nykyisestä vastaanottopalvelujen työtilanteesta. Asiasta käytiin laaja ja monipuolinen keskustelu, jossa paneuduttiin syvällisesti myös korona epidemiatilanteeseen ja epidemiasta johtuviin vastaanottopalvelujen työjärjestelyihin sekä niistä johtuviin lääkäreitä kuormittaviin tekijöihin.


Toimialuejohtaja Sirpa Kaipiaisen johdolla seminaarissa esiteltiin toimenpiteitä, joihin on ryhdytty lääkärien työtilanteen parantamiseksi ja kokonaisuudessaan terveysasemien henkilöstöresurssien turvaamiseksi. Yhteisesti todettiin, että keskustelua ja vuorovaikutusta esimiesten ja lääkäreiden välillä on lisätty. Jatkon painopisteenä on viestinnän kehittäminen muutostarpeiden ja päätösten perusteista. Lisäksi kiinnitetään erityistä huomiota henkilöstön riittävään kuulemiseen hyvissä ajoin ennen päätöksentekoa.


Hallitukselle ja valtuuston puheenjohtajistolle esiteltiin ylilääkäri Raimo Joron toimesta usealla terveysasemalla käytössä oleva Tiimimalli.


Erikoissairaanhoidon tilannekatsauksen piti johtajaylilääkäri Jarmo Kukkonen. Hänen esityksessään tuli esille myös erikoissairaanhoidon lääkärien huoli riittävästä hoitajaresurssista tietyillä keskussairaalan osastoilla. Koko henkilöstöresurssia pitää aina suhteuttaa potilasmäärään ja osastojen täyttöasteeseen. Hallitus kävi keskustelun toimenpiteistä, joiden valmistelua jatketaan riittävän osaavan hoitohenkilöstön varmistamiseksi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa pitkälle tulevaisuuteen.


Seminaarin lopuksi digijohtaja Samu Kuosmanen esitteli Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän suunnitteluprojektin tilannekatsauksen. Uuden potilastietojärjestelmän hankinnan välttämättömyydestä ja kustannuksista sekä vaikutuksista potilaiden palveluun keskusteltiin.


Seminaarissa käsiteltyihin asioihin palataan uudelleen, kun asioiden valmistelu etenee.


Lisätietoja


Hallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen 0500263470

Toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen 0505669301


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini