Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Boxbergin valituksessa odotetaan ratkaisua lähiaikoina

Sunnuntai 16.5.2021 klo 22:25


Viime tiistain paikallislehden numerossa Risto Boxberg puolusteli Itä-Suomen hallinto-oikeuteen tekemäänsä valitusta PKO:n Bomban hotellihankkeen laajentamiseen myönnetystä lupajaoston poikkeamisluvasta. Valittaja näkee kaupungin vain jatkavan holtitonta rahanjakoa Bomban alueen kehittämisessä. 

Boxberg esittää vetävänsä valituksen pois, jos kaupunki perii PKO:lta 800 000 €:n Jukolan ja Nurmeksen aikaisemmista maakaupoista  syntymeen sanktion. Osuustoimintaliikkeen juristit toteavat, ettei PKO ostanut Jukolaa. Se vain fuusioitui maakunnalliseen isompaan osuuskauppaan. Elokuussa 2020 kaupunginhallitus sai tarkat laskelmat, miten maanvaihto kannattaa suorittaa molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Boxberg unohtaa kirjoituksessaan sen, että maanarvo perustuu asemakaavan antamaan rakennusoikeuteen. Nyt kaupungille PKO:lta palaavissa kortteleissa on suuri rakennusoikeus, kun taas kaupungin antamassa lisäalueessa se on pieni.

Kaupunkina Nurmes osoitti uskoa tulevaisuuteen ja suostui maanvaihtoon hyväksymällä neuvotellun esisopimuksen kaupunginhallituksessa 12.8.2020. Dynasty tietopalvelu : Nurmeksen kaupunki (pohjoiskarjala.net) Emme lähteneet hakemaan enää rahallista korvausta. Siis mistään salamyhkäisyydestä tai Nurmeksen lain mukaisesta toiminnasta ei ole kyse, kuten Boxberg kirjoituksessaan väittää. 

Suunniteltu hotellihanke tuo alueelle paljon asiakasvirtoja ja nostaa sen arvoa. Se nostaa myös lähialueen kiinteistöjen arvoja. Uskon, että myös Sirmakalle PKO:n voimakkaalla Bomban alueeseen panostamisella on myönteinen vaikutus. 

Kaupunkirakennepalvelu toteuttaa Tuulentien peruskorjauksen. Liikenteen sujuvuuden turvaamiseksi sinne on ajateltu uutta sisääntulotietä kiertoliittymineen.

Kaupunginhallitus perehtyi viime elokuussa tehtyihin exel-laskelmiin. Sieltä poimin yhden tiedon. Hotellihankkeessa Nurmekseen investoidaan 9-10 M€. Se tarkoittaa noin 4600 kerrosneliömetriä, 93 huonetta ja 186 vuodepaikkaa. Noitten tosiasioitten vaikutus toteutuessaan tuo Nurmeksen kaupungille pelkkää kiinteistöveroa noin 100 000 € vuodessa. Työllistävä vaikutus lasketaan sitten siihen vielä päälle.

Elokuussa kaupunginhallituksessa  on tehty maakaaren mukainen esisopimus maanvaihdosta. Kun varsinainen maanvaihto tehdään, niin se viedään hyväksyttäväksi valtuustoon. Maanvaihdon toteutumisen ehtona on rakennusluvan saaminen uudelle hotellille.

Risto Boxberg on tehnyt mittavan työn matkailuyrittäjänä ja rakentajana Nurmeksessa. Jostain syystä meillä on ollut näkemyseroja kaupungin tekemistä ratkaisuista matkailun alalla. Toivon, että löydämme vielä yhteisymmärryksen ja hän voi vetää valituksensa pois menettämättä kasvojaa omien yhteistyökumppaneittensa kanssa.

Nurmes arvostaa Risto Boxbergin Nurmeksessa tekemää työtä. Sen osoittaakseen kaupunki myönsi pari vuotta sitten hänelle Nurmes-palkinnon merkittävänä alueen matkailun kehittäjänä ja toimijana.

Lähiaikoina Itä-Suomen hallinto-oikeus ratkaisee, ottaako se Boxbergin valituksen käsiteltäväkseen. Jos valitus hylätään, hotellin rakentaminen pääsee alkamaan vielä tänä kesänä. Jos se taas päätetään ottaa käsittelyyn, niin koko hanke todella vaarantuu. Sitten katsomme taas uudelleen, josko meillä löytyisi yhteinen tahtotila valituksen pois vetämiseksi hallinto-oikeudesta. 

Yllä olevasta kirjoituksesta tulee R. B:lle vastine Ylä-Karjalaan vähän lyhennyttynä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini