Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Maakuntavero nostaa helposti Pohjois-Karjalan kokonaisveroastetta

Tiistai 8.6.2021 klo 7:48


Nyt näyttää siltä, että maakuntavero aiotaan hyväksyä sote-paketin rinnalla. Minä en ole maakuntaveron kannattaja. Tällä hetkellä sillä rahoitettaisiin osa sote-kuluja. Silloin sote-uudistuksen pääperiaate, alueiden tasapuolisuus ei vaan toteudu. Oletettavaa on, että maakuntaliitot haluavat itselleen uusia tehtäviä. Ne taas lisäävät maakuntaverolla rahoitettaviksi aiottuja kuluja ja kokonaisveroaste nousee.

Pohjois-Karjalan kuntien palvelut on vuosi vuodelta yhä vahvemmin tuotettu suuremmilla valtionosuuksilla. Varsinkin Perussuomalaiset ovat pienentämässä syrjäseutujen valtionosuuksia. Näin luodaan kovat paineet sekä kunta- että maakuntaveron tuntuville korotuspaineille. Halla-aho esitti jo 2017 vaalien alla nykyisen valtionosuusjärjestelmän olevan muinaisjäänne kepulaisten omaa aluepolitiikkaa. Mitään toimivaa ratkaisua hän ei ole esittänyt tilalle. 

Toisekseen, maakuntaveron vaikutuksia veronsaajien ja -maksajien asemaan ei tiettävästi ole ennen parlamentaarisen maakuntaveron työryhmän työtä Suomessa kunnolla mallinnettu. Reilu pari viikkoa sitten annettu em. työryhmän mietintö ei anna vastauksia, miten verotus kohdentuu meillä muutenkin matalan tulotason alueella eri ihmisiin. Mikä on sen todellinen efektiivinen tuotto? 

Esimerkiksi kysymykset mahdollisen maakuntaveron veropohjasta, suuruudesta, tasauksesta tai ylipäänsä sen vaikutuksista ovat olleet vailla tarkkoja vastauksia. Tanskassa maakuntaverosta luovuttiin suuren kuntauudistuksen yhteydessä vuonna 2007. 

Me uskomme vakaasti, että maalla asuvilla ihmisillä on luja halu tulla toimeen omalla työllään, eikä kitkutella kepulaisella tukiaispolitiikalla, Halla-aho totesi. Tuo ajattelutapa näillä alueilla eläneenä herättää kovin epäileviä tunteita.

Halla-aho on toistamiseen antanut ymmärtää, että pienempiä kuntia ei tarvitse tukea eikä pidä tasata Suomen alueellisen kehityksen eroja.  Koko Suomen asuttuna pitäminen ei Halla-aholle ole mikään itseisarvo. Suomea kiertäessään PS:n puheenjohtaja valitsee sanansa kuulijoiden mukaan. Älykkönä hän retoriikan hallitsee. 

Keskustan onkin profiloiduttava jatkossa enemmän ruuhka-Suomen ulkopuolisten alueiden äänitorvena.  

 

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini