Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Vihreä Vappu Porokylän torilla

Tiistai 1.5.2018 klo 19.31


Tämän aamun aloitin pihahommilla. Parturoin kuusiaidan viime kesän kasvustot vähän tasaisimmiksi. Saman työn olen suorittanut yleensä pari viikkoa aikaisemmin. Pihan lumien sulaminen nyt vähän viivästytti. Muihinkin tontin kevään rutiinisipistelyihin alkaa kohta päästä. 

Keskustan paikallisyhdistyksen porukkaa alkoi kasaantua puolilta päivin Vihreä Vappu tapahtumaan. Luottamushenkilöitä olikin kiitettävästi talkoilemassa. Kotakahvit porisivat hyvissä ajoin ennen ministeri Anu Vehviläisen saapumista paikalle. Myös lohisoppatarjoilu oli viritelty valmiiksi puheitten jälkeen.Vihrea_Vappu_A_ja_M

Ministeri Anu kertoi puheessaan lyhyesti tämän hetken tilanteen sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä. Kesäkuussa eduskunnassa ovat ratkaisevat äänestykset. Hallituksen esitysten on läpäistävä eduskunta, jotta päästään syksyn maakuntavaaleihin. Vihrea_Vappu_2018

Ministeri antoi meille maakuntana kiitosta, sillä meillähän Siun sote aloitti jo toisen operatiivisen toimintavuoden. Lähtölaukaus ammuttiin jo 2015. Maakunatauudistusta, Meijän maakunata-hanke, on valmisteltu jo puolitoista vuotta. Molempia olen saanut seurata ja kantaa myös vastuuta aitiopaikoilta. "Meijän maakunta"-valmistelutyössä olen poliittisen ohjausryhmän jäsen.

Keskustan piiri on asettanut Nurmeksesta tähän mennessä kaksi ehdokasta syksyn maakuntavaaleihin. Reeta Rönkön kanssa esittäydyimme suurelle noin neljän sadan kuulijan ylöisölle. Kerroin vähän mm. Siun soteen johtaneista taustoista. Toimintakulttuurin muutos on ollut kova. Eihän terveydenhuollon rahankäyttöä ole aikaisemmin juuri ulkoa ohjattu. Sosiaalipuoli on kyllä ollut paljon tiukemmassa syynissä. Tuosta seikasta on kokemusta sekä työurani että luottamushenkilövuosien osalta päättäjänä. Jotain oli tehtävä.

Siun soten toimintakultturien yhtenäisytäminen ja kehittäminen on tapahtunut mielestäni liian nopealla aikataululla. Tehtävä on ollut kovin haasteellinen eikä takaiskuilta ole voitu välttyä. Henkilöstö kaikilla tasoilla on joutunut työskentelemään äärirajoilla.

Syksyllä 2016 omistajakunnat asettivat meille talouskehykset (- 0,7 %)  ja samalla ilmoitettiin, ettei rahaa ole lisää tulossa. Yhtä kylmää oli omistajien rahapolitiikka myös viime syksyn omistajaohjauskokouksessa tämän vuoden talousarviota varten (+ 0,25 %).

Peruskuntiemme tilinpäätökset ovat valmistuneet ja poikkeuksetta ne ovat tehneet ennätystuloksia. Ei ole syytä nyt paukutella henkseleitä. Nurmeksessakin valtionosuudet nousivat 4,4 % edellisestä vuodesta, kun taas verotulot pysyivät lähes ennallaan. Sotekiintöjemme Siun sotelta saamat vuokratulot ovat muistaakseni noin 4 milj. €. Valtionosuudet (30,0 milj. €) ovat huomattavasti suurempi tuloerä kuin verotulot (24,2 milj. €). 

Myös Siun soten tilinpäätös on valmistunut. Teimme pienen tappion, joka pystyttiin peittämään entisen PKSSK:n jättämillä ylijäämillä. Nyt valmistelemme kesäkuuksi kuntafoorumia. Sinne isäntämme tulevat Siun soten vieraiksi. Esittelemme heille tarkoin menneen vuoden 2017 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Toteamme myös tämän vuoden budjetti kehyksen + 0,25% vuoteen 2017 liian tiukaksi. 

Valtionosuudet ovat kehittyneet hyvin viime vuosina. Näinhän jo oman kotikuntani kohdalla aiemmin totesin. Meidän on kerrattava niitten myöntämisperusteet. Ikärakenne, sairastavuus, syrjäisyys ovat osa vo:ien määrääytymismittareita. Ne on tarkoitettu käyettäviksi juuri siellä, missä on odotettavissa kulujen kasvua. Kääntäen asian voi ilmaista, ettei kasvaneita valtionosuuksia ole tarkoitettu yksinomaan peruskuntien ylijäämien katteiksi.

Kun siirrymme 2020-luvulle, on odotettavissa suuria valtionosuuksien leikkauksia. Valtion ohjaus meidän suuntaan lisääntyy. Näin käy, istuu sitten pääministerinä keskutalainen, kokoomuslainen tai demari. Keskustalaisen pääministerin viemänä uskon meidän elinvoiman säilyvän paremmin ja muuttotappiomme hidastuvan. Emme voi hamaan tulevaisuuteen kasvattaa valtion velkaa. Näissä asioissa olen alkanut puhumaan ihan suomea.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini