Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Hoitajamitoituksen nostaminen vaalien alla puhututtaa

Sunnuntai 10.2.2019 klo 22.25


Mennyt vuosi alkoi vauhdilla. Tälle palstalle en ole aikoihin ajankohtaisista asioista kirjoitellut. Monta tärkeää paikallista ja valtakunnallista asiaa on meneillään ja keskusteluissa eri medioissa. Valtimon ja Nurmeksen kuntaliitoksesta tiedotamme virkamiesten kanssa paikallislehden kautta. Keskeneräisiä asioita en lähde kuntaliitostoimikunnan pj:na ennakkoon täällä visioimaan. Tehdään päätös yhdessä.

Hoitajamitoitus on noussut viime päivien uutisiin. Monelle näyttävät  käytetyt indeksit 0,5 - 0,7 olevan kovin epäselviä. Jos mitoitus on 0,5. Se ei tarkoita, että yhtä hoitajaa kohti on on kaksi asiakasta koko ajan.  Tuolla indeksillä tarkoitetaan osaston hoitajien ja asiakkaiden suhdetta. Jos esimerkiksi tehostetun palvelun yksikön osastolla on 28 asiakasta, niin siellä on 0,5x28 eli 14 hoitajaa. 

Edellä mainitut hoitajat voidaan jakaa sitten eri vuoroihin viikon ajaksi (168 tuntia) esimerkiksi seuraavasti. Aamupäivällä on neljä, iltavuorossa kolme ja yöllä kaksi hoitajaa. Ongelmia tulee heti, jos joku sairastuu ja sijaista ei saada. Silloin hoitajat joutuvat tekemään tuplavuoroja tai muuten järjestelemään töitä niin, että arjesta selvitään. Vajaallakin joudutaan pärjäämään, kun sijaisia ei vaan ole. Mitoitus lasketaan toteutuneista työvuorolistoista ja siihen lasketaan mukaan vapaapäivillä olevat työntekijät.

Mitä tarkoittaa, jos mitoitus on nyt kaikkien puolueiden kuorossa esittämä 0,7. Se voi edellisessä kappaleessa mainitulla osastolla jakaantua seuraavasti: aamuvuorossa on kuusi, iltavuorossa viisi ja yössä edelleen kaksi hoitajaa. Lisäys on neljä hoitajaa/vuorokausi. Käsiparien lisäys on merkittävä. Tarkka  mitoituksen tuoma hoitaja- määrä on 0,7x24 eli noin 17! Näin desimaalilla on merkitystä.

Siun soten neljällä alueella mitoitus on 0,65 - 0,77 välillä. Pohjoisella ja läntisellä alueella se on tuo korkein eli 0,77. Indeksit ovat Siun soten omista yksiköistä. Saamme lähiaikoina myös yksityisten laitosten vastaavat luvut ja niistä tiedotetaan ajallaan.

Nyt kaikki puolueet, Orpo jälkijunassa, ovat vaatineet hoitajamitoituksen nostamista 0,7:än. Kustannuksista ei ole puhuttu. Senkin voi laskea, kun 24 vanhuksen osastolla tarvitaan kolme hoittajaa lisää. Valtakunnallisesti puhutaan hyvin suuresta hoitajamäärästä. Koulutus ja noin 4000 - 5000 uutta tointa lisää  vastaamaan tarvetta tämän illan uutislähteen mukaan maksaisi n. 300 milj. €. Siinäpä haastetta kerrakseen. 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini